Potrivit ONU, naufragiul s-a produs joi, în largul Khuma. Paznicii de coastă și pescarii au adus la mal 47 de migranți, iar echipele sa salvare au recuperat până acum 32 de cadavre.
Organizația a mai precizat că, în ultimele două zile, 19 oameni, printre care doi copii, au murit înecați după ce două bărci s-au răsturnat, bilanțul total al victimelor care au încercat să ajungă în Europa de la începutul anului depășind 900.
Nava ONG Open Arms, singura care mai operează în prezent în centrul Mediteranei, a salvat 200 de oameni în trei operațiuni, a mai transmis OIM.
ONU denunță faptul că peste 11.000 de persoane au fost returnate în Libia, ”cu riscul de a le expune la încălcări ale drepturilor omului, detenție, abuz, trafic (uman) și exploatare”.
După ce a fost zguduită de violențe, în urma ofensivei lansate, în aprilie 2019, de mareșalul Haftar, Libia se confruntă acum cu o criză politică și economică de amploare. Sub pretextul unei ingerințe străine, țara este împărțită între două autorități rivale: Guvernul Unității Naționale (GNA), cu sediul la Tripoli și recunoscut de ONU, și o putere al cărei lider este generalul Khalifa Haftar. Încetarea focului a fost stabilită în octombrie, fiind în desfășurare discuții interlibiene în Tunisia, sub auspiciile ONU, pentru rezolvarea crizei.
În ciuda nesiguranței care durează de la căderea regimului lui Muammar Gaddafi, în 2011, această țară din Africa de Nord rămâne un punct de tranzit important pentru migranții, majoritatea africani, care doresc să ajungă în Europa chiar cu prețul vieții. Din cauza situației din țara lor, ONG-urile cer insistent ca migranții prinși pe mare să nu fie reprimiți în Libia. Acestea deplâng și condițiile deplorabile din centrele de detenție, unde contrabandiștii și traficanții profită de instabilitatea din țările migranților, notează hotnews.