Jurnaliștii de la Politico, Welt am Sontag și Insider au petrecut mai bine de un an infiltrați într-o rețea de minori care se pregăteau să ajungă teroriști. Folosind identități false, reporterii au intrat în peste 20 de grupuri online, iar ce au descoperit este înfiorător.
Cele aproape un milion de mesaje salvate, fotografii și videoclipuri arată liste cu viitoare victime, amenințări împotriva politicienilor, dar și instrucțiuni despre cum să produci bombe sau să folosești imprimante 3D pentru a crea arme.
Gruparea în care s-au infiltrat jurnaliștii se numește TOTENWAFFEN SAU DEATH WEAPONS și este condusă de Lukas F., un băiat în vârstă de 17 ani din orașul Postdam, aflat la sud-vest de Berlin, Germania. În rețea sunt tineri din întreaga lume care duc un război rasial.
Totul a pornit pe o platformă de socializare a fanilor de jocuri video. În noiembrie 2020, mai mulți tineri au decis să își creeze o grupare teroristă „adevărată”.
În vara anului 2021, Lukas F. descoperă la 45 de kilometri de orașul în care locuiește un teren părăsit, folosit de armatele Germaniei în timpul celui de-al Doilea Război Mondial. Aici, băiatul testează mai multe bombe, în timp ce filmează pentru a le arăta adepților din grupul rău.
În același grup, Lukas a dezvăluit că a devenit conștient de ura pe care o poartă la vârsta de 15 ani. Potrivit investigației, la aceeași vârstă băiatul a fost într-o excursie școlară în lagărul de concentrare de la Sachsenhausen. Scopul era să îi învețe pe copii despre atrocitățile naziste. Acesta ar putea fi punctul culminant pentru personalitatea pe care Lukas avea să și-o creeze. Când era mic, acesta a mers în poligon cu familia. A urcat alături de fratele și tatăl său pe un vehicul militar, iar jurnaliștii povestesc că a participat inclusiv la trageri cu arma.
Cartea scrisă de James Mason, fost membru al unui partid nazist american, a devenit un fel de biblie pentru copiii cu idei extremiste. Investigația arată cum și alți teroriști i-au inspirat pe minori.
Membrii grupului îl laudă pe teroristul de extremă dreaptă care a împușcat 51 de persoane în două moschei din orașul Christchurch din Noua Zeelandă în 2019.
Un alt idol pentru minori este și Anders Breivik, teroristul de extremă dreapta care a ucis 77 de oameni în Oslo în 2011. Unul dintre ei îl numește „sfânt”.
Din rețeaua condusă de Lukas face parte și Edward, un tânăr din România. El a postat pe Telegram o fotografie în care ține un pistol mitralieră îndreptat către o podea laminată. Aceasta a fost arma standard folosită de Wehrmacht-ul lui Hitler. Edward are acum doar 15 ani.
Autorităților le este greu să descopere astfel de rețele. Atât grupările, cât și adepții își schimbă numele frecvent. Dispar unele, apar altele.