16 spitale de stat şi private, 90 de cabinete medicale şi zeci de farmacii. Toate acestea plasează Oradea pe primul loc în lista oraşelor cu cele mai bune facilităţi medicale.
O arată un studiu recent, în care respondenţii orădeni i-au acordat 61 de puncte, din 100 posibile. Cu un punctaj asemănător, Braşov şi Timişoara ocupă următoarele locuri pe podium, în topul oraşelor după accesul la sănătate. Un paradox ar putea fi considerat rezultatul obţinut de Capitală, care s-a clasat abia pe poziţia a noua. Asta deşi cele mai bune facilităţi medicale pot fi întâlnite în special în oraşele cu număr mare de locuitori, produs intern brut ridicat şi cu o rată a şomajului scăzută.
Dacă privim clasamentul de la polul opus, cel mai slab acces la serviciile de sănătate îl întâlnim în Giurgiu, oraş căruia locuitorii i-au acordat doar 46 de puncte. Tot pe ultimele locuri, şi cu un punctaj asemănător, se clasează Focşani şi Tulcea.
Raportul oferă şi date drespre cartierele Capitalei.
Astfel, bucureştenii i-au oferit cel mai mare punctaj, cartierului Ştefan Cel Mare. De altfel, pe primele 5 locuri se clasează zone din nordul Capitalei, precum Dorobanţi, Floreasca şi Aviaţiei, dar şi cartierul Cotroceni, toate cu peste 70 de puncte.
La polul opus se află trei cartiere mărginaşe care oferă cel mai slab acces la serviciile medicale, după cum mai arată studiul. Acestea sunt Prelungirea Ghencea, Ferentari şi 23 August.
Accesul la facilităţile medicale este una dintre temele unui studiu realizat de platforma storia.ro, în colaborare cu D&D Research, care se va întinde pe tot parcursul anului. Până în prezent, aproape 170.000 de români au răspuns la chestionar.