Lovitură grea pentru cei mai buni dascăli din judet, tineri care n-au apucat să se titularizeze, desi la examenul sustinut în ultimii ani au obtinut note peste 7, dar n-au avut loc pe care să îl ocupe definitiv, scrie monitorulneamt.ro.
Asta după ce Curtea Constitutională a decis că profesorii nu se mai pot titulariza în baza notei obtinute în anii anteriori la titularizare. Până cînd Ministerul Educatiei îsi va armoniza legislatia proprie cu cea impusă de Curte, articolul de lege în baza căruia se făceau titularizările pe baza notelor vechi este suspendat.
"Insuficienta numărului de cadre didactice nu justifică denaturarea regimului juridic al unei institutii (…) si crearea unei modalităti «paralele» de accedere la calitatea de titular“, sustine Curtea Constitutională, care a publicat zilele trecute în Monitorul Oficial motivarea deciziei de neconstitutionalitate a articolului 253 alin. (1) din Legea Educatiei.
Concret, CCR a decis că sînt neconstitutionale dispozitiile care prevăd posibilitatea titularizării cadrelor didactice care au participat la examene de titularizare în anii anteriori. În motivare, Curtea arată că aceste prevederi „sînt discriminatorii, întrucît permit recunoasterea calitătii de titular în învătămîntul preuniversitar într-o altă modalitate decît concursul“. Peste cîteva zile, conform Metodologiei-cadru privind mobilitatea personalului didactic, cadrele didactice care si-au pregătit dosarele pentru a se titulariza, în baza notelor obtinute la concurs în anii anteriori, ar trebui să depună la secretariatele scolilor cererile de a fi titularizate în baza art. 253 din lege, care spune asa: „(1) Cadrele didactice netitulare calificate care au participat în ultimii 6 ani la concursul national unic de titularizare, care au obtinut cel putin nota/media 7 si au ocupat un post/o catedră, devin titulare în sistemul de învătămînt preuniversitar, dacă sînt îndeplinite cumulativ următoarele conditii generale: a) se certifică viabilitatea postului/catedrei; b) consiliul de administratie al unitătii respective este de acord“.
Profesorii care promovează examenul de titularizare si sînt angajati într-o scoală pe perioadă nedeterminată pot rămîne definitiv în sistemul de învătămînt, titulari, iar dacă li se restrînge postul, inspectoratul trebuie să le găsească un post în altă scoală.
Pentru ca un profesor să se poata angaja într-o scoală pe perioadă nedeterminată, acesta trebuie să participe la examenul de titularizare si să obtină minimum nota 7 atît la proba scrisă, cît si la proba practică/inspectia specială la clasă. Cadrele didactice care au luat note mai mici de 7, dar mai mari de 5 la titularizare, se pot angaja într-o scoală ca suplinitori, pe perioada determinată. Dar obtinerea notei 7 la titularizare nu garantează si obtinerea postului vizat de un profesor într-o scoală, pentru că repartizarea pe post se face în ordinea descrescătoare a mediilor, deci este titularizat cel cu nota cea mai mare.