TICHETE DE MASĂ. Potrivit reprezentantilor din domeniu, modul de obtinere a noilor tichete nu este diferit fata de cel al tichetelor de hartie. Totusi, exista anumite aspecte specifice cardurilor, pe care angajatorii si angajatii trebuie sa le aiba in vedere, potrivit AvocatNet.ro.
TICHETE DE MASĂ. In prezent, tichetele de masa pot fi distribuite doar pe suport hartie, insa potrivit dispozitiilor care vor intra in vigoare din 13 februarie 2014, angajatorii vor putea opta pentru forma in care sunt emise tichetele, pe hartie sau in format electronic.
TICHETE DE MASĂ. Conform Legii nr. 291/2013, tichetele de masa in format electronic sunt bonuri de valoare pe suport electronic si sunt destinate exclusiv acordarii alocatiei individuale de hrana a salariatilor. Cardurile vor fi valabile numai daca vor avea inscrise sau stocate intr-un alt mod urmatoarele informatii:
- numele si prenumele salariatului care este in drept sa utilizeze tichetul de masa;
- numele si adresa emitentului;
- date referitoare la perioada de valabilitate;
- interdictia de a fi utilizat pentru achzitionarea de tigari sau de produse alcoolice.
Valoarea nominala pe zi lucratoare a tichetelor de masa, indiferent de suportul pe care sunt emise, hartie sau card, este in prezent de 9,35 lei, valoare indexata periodic de Ministerul Muncii, a declarat Jean Istasse, CEO Sodexo.
Legea nr. 291/2013 stabileste ca societatile care vor emite tichete de masa in format electronic trebuie sa fie autorizate de Ministerul Finantelor.
Firmele care vor apela la unitatile emitente pentru a obtine tichetele de masa electronice vor urma aceeasi procedura ca in cazul tichetelor pe suport hartie.
Totusi, legislatia care se va aplica din 13 februarie 2014 stabileste ca distribuirea tichetelor electronice nu va fi realizata de angajator, asa cum se intampla in prezent cu tichetele pe suport hartie, ci de catre unitatea emitenta.
De asemenea, angajatorul va trebui sa achite unitatilor emitente atat contravaloarea nominala a tichetelor, cat si costul emiterii pe suport electronic.
Pentru a comanda tichete de masa electronice, angajatorii vor include lista cu numele angajatilor, insa acest lucru se intampla si in prezent pentru a comanda tichetele de masa pe hartie.
"Prin urmare, acest proces nu se va schimba pentru angajator. Pentru tichetele electronice nu exista un proces de distributie in sine. In acest caz vorbim despre incarcarea, in fiecare luna, a sumelor pentru fiecare dintre angajati", a explicat seful Sodexo.
Totodata, in dispozitiile care se vor aplica din 13 februarie 2014 se precizeaza ca unitatile emitente de tichete de masa pe suport electronic pot organiza platforme pentru emiterea tichetelor de masa sau pot incheia contracte cu organizatii care administreaza scheme/aranjamente de plata ori alte organizatii specializate, dupa caz.
Potrivit lui Jean Istasse, tipul de platforma utilizata pentru implementarea sistemului de tichete electronice este mai putin important pentru companii sau pentru angajati.
"Aspectul care trebuie retinut este ca angajatii vor putea sa isi utilizeze tichetele de masa electronice pentru a avea acces la produse alimentare in locatiile care sunt tehnic echipate sa accepte tichete de masa electronice si care au o relatie contractuala cu furnizorul de tichete de masa. Aceasta situatie este valabila si in prezent, cand angajatii beneficiari de tichete de masa isi pot utiliza tichetele de masa pe hartie numai in locatiile care au o relatie contractuala cu unitatile emitente de tichete de masa, aceasta fiind o conditie impusa de Ministerul Finantelor Publice", a adaugat sursa citata.
Ce se intampla in cazul pierderii tichetului electronic?
Cand un angajat isi pierde tichetul de masa electronic, aceasta va fi inlocuit de unitatea emitenta de tichete de masa electronice, a precizat CEO-ul Sodexo.
"Procedura de utilizare a codului PIN va depinde de politica oferita de fiecare dintre furnizorii de tichete de masa electronice. Toate costurile legate de managementul sistemului de tichete electronice sunt suportate integral de catre angajatori conform prevederilor legale in vigoare", a mai spus Jean Istasse.
Mai multe aici.