Experţii Comisiei Europene (CE) fac ultimele calcule legate de reducerea TVA şi de eventualul gol lăsat în visteria statului. În funcţie de rezultatul lor, decid dacă îşi continuă sau nu misiunea în România.
Premierul Victor Ponta a anunțat în mod surprinzător, din rezerva de spital din Turcia unde se afla internat după operația la genunchi, că există spațiu fiscal astfel încât TVA-ul să scadă nu doar la 20%, ci la 19% și chiar mai devreme de 1 ianuarie 2016.
Este cel mai prost semnal de acord pe care-l dă România în ultimii 6 ani de acord, spun economiştii, care atrag atenţia că acordul cu FMI și ceilalți creditori internaționali ar putea fi rupt și țara noastră ar avea de pierdut din perspectiva investițiilor și a costurilor de împrumut.
Dacă experţii de la Bruxelles îşi întrerup misiunea de evaluare şi pleacă din Bucureşti cu o săptămână mai devreme faţă de termenul stabilit - asta arată că ultimul acord pe care România l-a semnat cu instituţiile financiare internaţionale este un eşec, potrivit Stiri.Tvr.ro.
Mărul discordiei este scăderea TVA-ului la 19%. Încă de la început, atât FMI cât şi CE spuneau că şi o scădere cu doar 4% nu este una sustenabilă şi Ministerul de Finanţe nu poate compensa golul lăsat în vistieria statului.
Calculele pe care le fac în acest moment experţii de la Bruxelles vor ajunge pe masa miniştrilor de Finanţe ai UE în iulie, care vor decide dacă întrerup pur şi simplu acordul sau îl lasă să expire.
FMI cere revizuirea Codului Fiscal
Misiunea FMI va veni pe 15 iulie la București, în funcție de rezultatul discutiilor dintre autoritatile romane si Comisia Europeana, a declarat recent ministrul Finantelor Publice, Eugen Teodorovici.
Acordul României cu FMI, CE și Banca Mondială ar trebui să expire la 1 septembrie. Indiferent de scenariu, spun analiştii din România, semnalul va fi unul extrem de prost pentru pieţele internaţionale, pentru investitori, este un lucru care ar putea duce la slăbirea leului şi la o mărire a dobânzilor.
Premierul a dat semnalul pentru Parlament: TVA de 19%, așa cum au propus liberalii
Comisia de buget-finanţe din Camera Deputaţilor urmează să elaboreze marți un raport asupra proiectului noului Cod Fiscal, pe care l-a adoptat ieri în unanimitate.
Una din măsurile principale ale noii legi prevede reducerea TVA de la 24 la 19%.
Miercuri, proiectul urmează să primească votul în plenul Camerei Deputaţilor, care este for decizional.
Reducerea TVA de la 24 la 19% a reprezentat argumentul care i-a determinat inclusiv pe deputaţii opoziţiei să voteze proiectul noului Cod Fiscal.
Amendamentul, propus iniţial de către deputatul PNL Andreea Paul, a fost revendicat în final de toţi membrii Comisiei pentru buget-finanţe, dar şi de reprezentanţii Guvernului.
"Am înțeles, din discuțiile cu reprezentanții Ministerului de Finanțe, că FMI și CE nu sunt de acord cu reducerea TVA de la 1 ianuarie (...), așa că acordul este în aer. Noi ne întâlnim azi la orele 14,00 să dăm votul final", a explicat deputatul PNL Gheorghe Ialomițianu.
El a precizat că PNL susține în continuare reducerea TVA, însă se bazează pe datele prezentate de Guvern. "Sigur că Ministerul de Finanțe ar trebui să ne spună sustenabilitatea, pentru că datele sunt la ei. Și ministerul și premierul, reprezentanți ai PSD spun că reducerea este sustenabilă", a explicat deputatul.