Președintele Instanței Surpeme a mai subliniat că trebuie să fie analizat și impactul pe care această OUG l-ar aduce în lupta anticorupție.
"Trebuie să vedem dacă sunt prevăzute infrațiuni cu un pericol social redus și în ce măsură efectele acestui proiect nu ar fi acelea de a intimida lupta împotriva corupției. Urmează să vedem care va fi impactul. Este un aviz consultativ al CSM, acesta însemnând totuși un aviz de specialitate. Mă îndoiesc că în ședința de Guvern foarte mulți miniștri sunt absolvenți ai dreptului", a explicat Cristina Tarcea.
Totodată, șefa ÎCCJ a declarat că de această OUG privind grațierea pedepselor ar beneficia și dosarele aflate pe rolul instanțelor, ceea ce ar crea probleme în sistem.
"Cu privire la unele aspecte, există niște decizii ale CCR. Trebuie văzut care a fost soluția legislativă gândită de Guvern pentru a pune în acord dispozițiile legale cu cele constituționale. Mă întreb, totuși, care e graba, pentru că deciziile CCR nu au fost date ieri, ci au fost pronunțate chiar și acum un an și jumătate. Dosarele aflate deja pe rol vor beneficia de dispozițiile acestor legi. Se pune problema aplicării legii penale mai favorabile și știți ce imense probleme a creat aplicarea legii penale mai favorabile în 2014. Să meargă printr-un proiect de lege, așa ar fi mult mai sănătos și o soluție juridică mult mai clară", a conchis Tarcea.