Potrivit datelor de la Institutul Naţional de Statistică, vânzările de carburanţi au scăzut în luna aprilie cu peste 16% faţă de luna anterioară. Şi faţă de aprilie 2013 s-a înregistrat o scădere de peste 6 procente.
Motivele nu ţin neapărat de scăderea consumului, cât de faptul că transportatorii au găsit soluţii pentru a plăti un preţ mai mic decât cel suprataxat de autorităţi.
Potrivit lui Ion Lixandru, vicepreşedintele Uniunii Naţionale a Transportatorilor Rutieri din România, scăderea vânzărilor este atât de mare în primul rând pentru că operatorii din transporturi şi-au făcut stocuri de carburanţi înainte de introducerea taxei.
“În martie, mulţi dintre transportatori au cumpărat carburanţi în avans. Era normal ca în aprilie să se vadă acest recul în vânzări”, a declarat acesta.
Pe de altă parte, transportatorii au trecut la soluţia deja anticipată de KeysFin – alimentarea în exteriorul ţării.
“Noi la firmă avem o flotă de 100 de camioane. Am ajuns să facem plinul numai în Ungaria. Astfel că, în loc să plătim 440 de euro acciză către statul român, lăsăm 400 de euro taxe în Ungaria”, a declarat vicepreşedintele UNTRR.
Omul de afaceri spune că cei mai mulţi transportatori au procedat la fel în aprilie, iar statisticile privind vânzările de carburanţi din mai şi iunie vor demonstra acest lucru.
“Sunt peste 30.000 de camioane şi tiruri în România care au apelat la această soluţie. Era de aşteptat să se întâmple aşa, în condiţiile în care am ajuns cu preţul carburanţilor în primele 8 ţări din UE. Înainte eram pe locurile 23-25”, a mai spus acesta.
Potrivit unei analize KeysFin, realizată pe baza datelor Comisiei Europene, preţul mediu al benzinei în România este, în prezent, de 1,41 euro, iar al motorinei de 1,4006 euro.
În Ungaria, Bulgaria şi Austria, ţări devenite principalele destinaţii de alimentare la pompă pentru transportatorii români, preţul benzinei este între 1,27 şi 1,36 euro, iar cel al motorinei între 1,29 şi 1,38 de euro.
România are carburanţi mai scumpi şi decât ţări occidentale unde puterea de cumpărare este incomparabil mai mare, dar şi peste media europeană de 1,38 euro - în cazul motorinei.
Detalii aflati AICI.
SUPRATAXA, EFECT DE BUMERANG
Potrivit analiştilor de la KeysFin, încasările din taxe ar putea continua acest trend negativ, influenţate pe de o parte de rata de schimb valutar şi de apropierea sezonului concediilor, fapt care va reduce activitatea multor companii.
Într-un comunicat de presă dat publicităţii recent, Uniunea Naţională a Transportatorilor Rutieri din România a solicitat Guvernului să se ţină de promisiune şi să returneze firmelor din acest domeniu cei 4 eurocenţi din taxa de 7 eurocenţi impusă de la 1 aprilie.
Executivul s-a angajat, anterior, să returneze banii trimestrial, însă până la această dată nu a realizat normele metodologice prin care firmele să îşi poată recupera suprataxa de la stat.
“Preţul motorinei în decembrie 2008 era 3,2 lei/litru, iar din aprilie 2014, preţul este de 6,4 lei/litru”, afirma UNTRR, in comunicatul de presa.
Transportatorii susţin că Guvernul ar trebui să urmeze exemplul Ungariei.
“Există măsuri de bune practici ale statelor membre ale Uniunii Europene care sunt aplicate tocmai pentru a reduce din efectele celor două cauze asupra firmelor de transport. În acest sens, menționăm exemplul Ungariei, țară în care procedura de rambursare a accizei suplimentare a început în anul 2011. La momentul respectiv, se realiza rambursarea trimestrială a 2 eurocenți pe litru de motorină, iar în prezent rambursarea a urcat la 5,5 eurocenți/litru de motorină, lunar, oferind în plus și posibilitatea de compensare a celorlalte taxe datorate statului.
Totodată, în Ungaria, procedura de rambursare a accizei suplimentare este extrem de simplă, axându-se pe rambursarea din sumele deja colectate de către stat, și realizându-se prin înregistrarea inițială a firmelor și depunerea electronică a cererilor de rambursare”, se precizează în comunicat.
Uniunea Națională a Transportatorilor Rutieri din România propune introducerea unui sistem similar de rambursare a accizei suplimentare ca în Ungaria, care să presupună desemnarea unui administrator al schemei.
Prin administratorul schemei se înţelege autoritatea competentă la care se depun cererile de restituire de accize. Astfel, firma își deschide un cont, în 10 zile primește de la Administratorul schemei confirmarea de înregistrare a firmei și numerele de înmatriculare ale autovehiculelor acceptate.
Administratorul schemei emite un cod care atestă că firma este înregistrată ca operator de transport eligibil cu lista de autovehicule înregistrate. Pentru înregistrare și emitere cod, firma furnizează electronic licența de transport și numerele de înmatriculare pentru care are copii conforme ale licenței de transport.
Administratorul schemei poate utiliza pentru înregistrarea firmelor în sistem Agenția pentru Agenda Digitală a României www.aadr.ro
Materialul de mai sus este realizat de KeysFin în cadrul proiectului KeysFin TAX Monitor ce vizează analiza măsurilor fiscale impuse de autorităţi.