Tot într-o marţe neagră, dar pe data de 11 februarie, Senatul a adoptat, în mare taină, modificarea legii administraţiei publice locale. Concret, au fost introduse următoarele articole:
"Primarul poate delega atribuţiile ce îi sunt conferite de lege şi alte acte normative viceprimarului, secretarului unităţii administrativ-teritoriale, conducătorilor compartimentelor funcţionale sau personalului din aparatul de specialitate, precum şi conducătorilor instituţiilor şi serviciilor publice de interes local, în funcţie de competenţele ce le revin în domeniile respective. Preşedintele consiliului judeţean poate delega, prin dispoziţie, atribuţiile (...) vicepreşedinţilor, conducătorilor compartimentelor funcţionale sau personalului din aparatul de specialitate, precum şi conducătorilor instituţiilor şi serviciilor publice de interes judeţean", prevede, acum, legea administraţiei publice locale.
Ca urmare a modificării, aleşii locali şi judeţeni pot scăpa de eventuale situaţii de incompatibilitate, dar şi de răspunderea penală, acolo unde e cazul, atrag atenţia specialiştii. Iniţiatorul modificării legislative, senatorul Darius Vîlcov, susţine, însă, că scopul a fost de a evita situaţiile în care aleşii semnează ca primarul. Adică, fără a citi.
"În oraşele mari, în municipii, sunt câteva mii de cereri pentru ajutoarele de încălzire, câteva zeci de mii de cereri pentru ajutoare sociale. Pe toate aceste documente, primarul, preşedintele de consiliu judeţean, acolo unde este cazul, trebuie să semneze. Toţi suntem conştienţi sau cei care vor să fie conştienţi înţeleg acest lucru, nu poţi, fizic, o persoană să mergi la 5-6 mii de locuinţe să vezi condiţiile în care trăiesc oamenii", a spus Vâlcov.
Ce riscuri ridică aceste modificări - explică experţii anticorupţie.
"În fapt, ei vor fi în continuare cei care iau marile decizii, deciziile importante prin care se alocă bani de la bugetele locale, însă, desemnaţi şi, desigur, responsabili vor fi funcţionarii publici din primării şi consilii judeţene. Mai pe scurt, scapă primarii şi preşedinţii de consilii judeţene atât de DNA cât şi de competenţa Agenţiei Naţionale de Integritate", explică Laura Ştefan, expert anticorupţie.
Legea a fost deja promulgată de preşedintele Traian Băsescu, care a explicat motivele pentru care o susţine.
"Nu stiu daca va imaginati ce e pe biroul unui primar. Dimineata la intrare in birou ti se pun vreo doua teancuri de nu te vezi dupa ele. Toate au in spate lucrul funcţionarilor, dar singurul care raspunde este primarul. Am auzit povestea, primarul spune, functionarul face... il ia pe functionar 09.25 MUSCA 11.06 nimeni nu ii scuteste de cei care au facut infractiuni de intalnirea cu proc dna 11.13