Reprezentanții ministerului au precizat pentru Edupedu.ro că, în cazul IUCN, unde lucrează 23 de angajați români, contribuția anuală a României era stabilită pe baza PIB, iar în 2022 ar fi trebuit să fie de 4 milioane de dolari.
Ministerul mai precizează că „se suspendă totodată președinția asigurată de România a Comitetului Reprezentanților Împuterniciți și deplasările pe termen scurt (vizitele de lucru de maxim 30 de zile) ale personalului din România la IUCN și reciproc. Sunt inițiate, totodată, demersurile de rechemare ale angajaților români detașați în prezent la IUCN. MCID a decis și suspendarea organizării de noi apeluri pentru granturi și proiecte comune cu IUCN, dar și suspendarea încheierii de noi contracte economice cu IUCN finanțate din cotizația României (pe baza acordurilor de colaborare dintre laboratoarele IUCN și instituțiile din România).”
În comunicat, ministrul cercetării, Sebastian Burduja, este citat vorbind despre „toleranță zero față de orice demers de colaborare cu Federația Rusă, în domeniile aflate în coordonarea ministerului”. El precizează că decizia de astăzi a fost luată informal săptămâna trecută.
Potrivit unei prezentări de pe site-ul Ministerului Cercetării, Inovării și Digitalizării, IUCN, institut situat în Dubna, regiunea Moscova (120 km nord de Moscova):
Este un centru de cercetare internaţional pentru ştiinţele nucleare. S-a stabilit prin Convenţia semnată la 26 martie 1956 la Moscova de către statele fondatoare, cu scopul de a uni potenţialul lor ştiinţific şi materiale pentru a studia proprietăţile fundamentale ale materiei.