În primăvara anului 1990, Vasile Şirli, imigrant român la Paris de patru ani, a fost solicitat să compună o propunere muzicală pentru parada viitorului parc de distracţii Disneyland. Acesta a fost inaugurat la Paris în 1992, fiind al doilea după Tokyo, din afara Statelor Unite ale Americii.
„Am primit un telefon de la responsabilul artistic al proiectului Disney. Acesta dorea o propunere pentru o paradă cu 14 care alegorice, care reprezintă 14 filme Disney, de la Cenuşăreasa până la Pinocchio, Peter Pan sau Mica Sirenă. În noaptea aceea am pus sinetizatorul, am făcut temele, am scos caseta şi am prezentat-o. Un sfert de oră mai târziu, m-au întrebat dacă nu doresc să lucrez în permanenţă cu ei“, îşi începe povestea Vasile Şirli.
În ciuda faptului că avea gândurile la România, unde tocmai căzuse comunismul, a acceptat provocarea, aşa că a fost invitat de Michael Eisner, patronul Disneylandului, în Florida, SUA.
„Am fost impresionant, nu neapărat de cum arăta locul, ci de oamenii care lucrau acolo. Am cunoscut acel departament muzical, preocupările oamenilor de acolo, la ce nivel de exigenţă se lucra. Calitatea era singurul criteriu. Am semnat contractul pe 3 decembrie 1990, iată, acum 24 de ani. Am început să fac primele machete cu doi ani înaine de deschiderea Disneyland de la Paris“, mai spune Şirli.
Condiţia colaborării
Din acel moment, a început aventura, însă atunci când a acceptat să lucreze pentru Disney, Şirli a pus o condiţie: aceea de a avea libertatea să colaboreze cu cine dorea şi de a se implica şi în alte proiecte.
„Important la acest nivel este să respecţi regulile jocului. Acolo nu păcăleşti. Eu ştiu unde sunt, ştiu regulile. Totul ţine de o disciplină. Sunt înconjurat de o lume extraordinară. Profesionişti 100%. Eu scriu muzică la comandă, aşa cum au făcut toţi marii artişti. Am adus la Disney şi români, am colaborat cu Adrian Enescu sau Doru Apreotesei“, adaugă muzicianul.
Mai multe pe Adevărul.