„Eu recunosc ameninţările (tensiunile din jurul Ucrainei - n.red.). Suntem alături de dumneavoastră în această problemă şi în multe altele", şi-a asigurat ea interlocutorii, pe marginea Conferinţei de Securitate de la München, subliniind că garanţiile de protecţie reciprocă prevăzute de tratatul NATO sunt "de neclintit".
Harris a spus că "un atac asupra unuia este un atac asupra tuturor", iar Statele Unite şi aliaţii lor sunt pregătiţi să răspundă cu sancţiuni dacă preşedintele rus Vladimir Putin decide să invadeze Ucraina.
"Înţelegem şi am spus-o clar că rămânem deschişi la diplomaţie. Sarcina revine Rusiei în acest moment, să demonstreze că este serioasă în această privinţă", a mai declarat Harris.
Kamala Harris le-a spus liderilor baltici că Washingtonul ia în considerare întărirea statelor lor din punct de vedere militar pe măsură ce criza Ucraina-Rusia se amplifică, a anunţat de asemenea vineri preşedintele lituanian.
În timpul vizitei de trei zile la Conferinţa de Securitate de la München, Harris se va întâlni de asemenea cu preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski şi cu cancelarul german Olaf Scholz, precum şi cu alţi lideri mondiali sâmbătă.
Rusia şi Occidentul au făcut schimb de propuneri în ultimele săptămâni cu privire la arhitectura de securitate în Europa, în vederea dezamorsării crizei din jurul Ucrainei.
Printre cerinţele sale de securitate, Moscova vrea în special retragerea forţelor americane din Europa Centrală şi de Est şi din ţările baltice, aminteşte AFP.
Majoritatea propunerilor ruse au fost deja considerate inacceptabile de NATO, UE şi Statele Unite.
Foste republici sovietice, Lituania, Letonia şi Estonia avertizează în mod regulat împotriva oricărui compromis cu Rusia.
Vicepreşedintele SUA, Kamala Harris, s-a întâlnit vineri cu secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, şi cu liderii din cele trei ţări baltice.
Liderii din Letonia, Lituania şi Estonia au declarat că dovada de unitate, dialogul între aliaţi, sancţiunile severe şi întărirea flancului estic al NATO au rămas singurele opţiuni de descurajare a Rusiei, notează Reuters.
"Astăzi, fantoma războiului persistă în Europa, din păcate trebuie să recunoaştem. Vedem posibilitatea unui conflict militar în Ucraina", a declarat preşedintele lituanian Gitanas Nauseda și a cerut o "prezenţă permanentă" a trupelor americane în ţara sa, subliniind că singura modalitate de a opri Rusia este "descurajarea".