El a admis că există posibilitatea ca un nou front de luptă să se deschidă la graniţa dintre Israel şi Liban. "Nu putem exclude posibilitatea ca Iranul să aleagă să se implice direct într-un fel sau altul. Trebuie să ne pregătim pentru orice eventualitate posibilă", a declarat Jake Sullivan.
Iranul este un susţinător de lungă durată al grupărilor teroriste Hamas şi Hezbollah din Liban, oferindu-le finanţare şi arme.
"Acesta este un risc şi este un risc la care noi am fost atenţi încă de la început", a declarat Sullivan comentând perspectiva implicării Iranului în război.
"Acesta este motivul pentru care preşedintele a acţionat atât de rapid şi decisiv pentru a trimite un portavion în estul Mediteranei, pentru a trimite avioane în Golf, deoarece a trimis un mesaj foarte clar oricărui stat sau oricărui actor care ar încerca să exploateze această situaţie", a explicat Sullivan.
Secretarul apărării, Lloyd Austin, a anunţat sâmbătă desfăşurarea celui de-al doilea portavion "pentru a descuraja acţiunile ostile împotriva Israelului sau orice eforturi de extindere a acestui război în urma atacului Hamas" din 7 octombrie. În estul Mediteranei, portavionul USS Eisenhower şi navele care îl însoţesc se vor alătura USS Gerald R. Ford, care a fost trimis după atacul soldat cu moartea a 1.300 de israelieni.
Sullivan a recunoscut că SUA sunt îngrijorate că Iranul ar putea acţiona prin intermediari, cum ar fi Hezbollahul libanez, despre care a spus că are o capacitate militară considerabilă şi un istoric de atacuri asupra statului israelian. "Am asistat în ultimele zile la incidente peste graniţa nordică, ceea ce nu face decât să sporească riscul de escaladare", a comentat Sullivan.
Întrebat dacă există în acest moment contacte diplomatice cu Iranul, consilierul pe probleme de securitate naţională a precizat: "Avem mijloace de comunicare privată cu Iranul. Şi ne-am folosit de aceste mijloace în ultimele zile pentru a clarifica în privat ceea ce am spus în public".