”Preşedintele Joseph Biden a emis o ordonanţă executivă care conferă atribuţii suplimentare pentru a demonstra determinarea Administraţiei SUA de a riposta şi de a contracara toate activităţile negative ale Rusiei”, a transmis Casa Albă.
Guvernul american atribuie Serviciului rus de Informaţii Externe atacurile cibernetice SolarWinds, care au vizat instituţii guvernamentale din țară.
Pe lângă expulzarea celor zece diplomați ruși, SUA au decis sancţionarea a şase companii acuzate de activităţi cibernetice ilegale, precum şi a 32 de persoane şi entităţi implicate în tentative de ingerinţe electorale, potrivit agenţiei Associated Press.
Casa Albă a transmis și că Administraţia de la Washington utilizează canale diplomatice, militare şi din domeniul serviciilor de informaţii pentru a reacţiona la presupusele tentative ale Rusiei de a încuraja atacuri ale insurgenţilor talibani afgani asupra trupelor americane din Afganistan.
Anunțul liderului american a fost însoțit de precizarea că nu dorește escaladarea crizei. Jake Sullivan, consilierul prezidenţial american pentru Securitate Naţională, a declarat că Statele Unite vor să aibă ”o reacţie semnificativă şi credibilă, nu să amplifice criza”.
Decizia lui Biden este susținută și de NATO.
”Statele NATO îşi exprimă sprijinul şi solidaritatea faţă de Aliatul lor, Statele Unite, după anunţarea unor măsuri destinate să răspundă activităţilor destabilizatoare ale Rusiei”, a transmis Alianţa într-un comunicat.
În replică, Rusia a transmis că o astfel de decizie nu poate rămâne fără răspuns. Ministerul rus de Externe a anunțat că ambasadorul american la Moscova a fost convocat pentru a oferi lămuriri.