Cercetătorii de la Harvard au analizat timp de 30 de ani date privind peste 106.000 de participanți în cadrul studiului numit Nurses’ Health Study și la Health Professionals Follow-Up Study. Studiul a inclus 70.467 de femei și 36.464 de bărbați. La început, în 1986, participanții aveau cel puțîn 39 de ani și nu sufereau de boli cronice.
Vestea că majoritatea repondentilor au fost femei este îmbucurătoare, pentru că anumite studii din trecut vizau în special bărbații. Iată că acum avem câteva rezultate care vorbesc direct despre funcționarea organismului feminin.
Că parte a studiului pe termen lung, participanții au completat un chestionar extins privind frecvența alimentelor la fiecare patru ani, din 1986 până în 2010, a declarat Anne-Julie Tessier, nutriționist, autor principal și cercetător asociat la Harvard School of Public Health.
Pe baza autoinformarilor femeilor și bărbaților din baza de date, cercetătorii au interpretat „îmbătrânirea sănătoasă” că supraviețuirea până la vârstă de cel puțîn 70 de ani și având o funcție cognitivă, o sănătate mintală și o funcție fizică bune – și fără boli cronice, cum ar fi diabetul, bolile de inima, accidentul vascular cerebral, insuficientă renală și majoritatea cancerelor.
Studiu Harvard: ceea ce mâncăm acum afectează modul în care ne simțim mai târziu
În timp ce cercetările anterioare s-au concentrat în principal pe prevenirea bolilor cronice, acest nou studiu subliniază contribuția unei diete sănătoase la îmbătrânirea sănătoasă.
Participanții care au aderat cel mai strâns la un model de alimentație sănătoasă au fost asociați cu șanse cu 43% până la 84% mai mari de a îmbătrâni bine în comparație cu cei care nu au aderat.
„Dieta este un factor principal în prevenirea bolilor cronice, dar puține studii au examinat și comparat dietele sănătoase și îmbătrânirea sănătoasă în general, cuprinzând cognitia, sănătatea fizică și mentală”, a declarat autorul principal al studiului, Anne-Julie Tessier, pentru UPI prin e-mail.
Studiul NHS a arătat că tipul de grăsimi consumate este mai important decât cantitatea totală de grăsimi. Consumul de grăsimi trans și săturate crește riscul de boli cardiovasculare, în timp ce grăsimile nesaturate, în special cele mononesaturate și polinesaturate, au un efect protector.
Consumul de cereale integrale, fructe, legume și nuci este asociat cu un risc redus de diabet de tip 2, în timp ce consumul de băuturi zaharoase și carne procesată crește acest risc.
Activitatea fizică regulată este asociată cu un risc redus de boli cronice majore, inclusiv bolile cardiovasculare, diabetul de tip 2 și anumite tipuri de cancer.
„Este important să luăm în considerare faptul că cei care au o dietă sănătoasă au mai multe șanse să facă exerciții fizice, au mai multe șanse să locuiască în cartiere favorizate din punct de vedere social, au acces la sprijin pe care alții nu îl au și este probabil să aibă un acces mai bun la asistență medicală”, a declarat Dr. R. Sean Morrison, președintele Departamentului Brookdale de geriatrie și medicină paliativă de la Spitalul Mount Sinai.
Concluziile studiului te vor ajuta să trăiești mai mult și mai sănătos
În cadrul studiului, cercetătorii au constatat că persoanele care au urmat un regim alimentar sănătos începând cu vârstă de 40 de ani aveau cu 43% până la 84% mai multe șanse să funcționeze bine din punct de vedere fizic și mental la vârstă de 70 de ani, comparativ cu cei care nu au urmat un astfel de regim alimentar.
Diverse diete au fost, de asemenea, corelate puternic cu îmbătrânirea sănătoasă – dietă hiperinsulinemică (asociată cu o probabilitate cu 78% mai mare de îmbătrânire sănătoasă), dietă pentru sănătatea planetei (68%), dietă mediteraneană (67%), abordările dietetice pentru a opri hipertensiunea (dietă DASH) (66%), intervenția mediteraneană-DASH pentru întârzierea neurodegenerării (MIND) (59%).
În general, au constatat că un aport mai mare de fructe, legume, cereale integrale, grăsimi nesaturate, nuci, leguminoase și lactate cu conținut scăzut de grăsimi oferă șanse mai mari de a îmbătrâni bine. Persoanele a căror dietă conținea mai multe grăsimi trans, sodiu, carne roșie și carne procesată aveau șanse mai mici de îmbătrânire sănătoasă.
Așadar, dacă vrei să trăiești mult și bine ia în considerare reducerea aproape de minim a consumului de carne roșie, mezeluri și alimente procesate sau prăjite. Renunță la tutun sau sucuri acidulate. Limitează sodiul la 1500-2300 mg pe zi.
Se recomandă cel puțin 4-5 porții de fructe, legume, leguminoase și nuci pe zi. Produsele lactate cu conținut scăzut de grăsimi sunt recomandate, dacă nu există intolerante. Sunt benefice și cerealele integrale, cum ar fi orezul brun, pâinea integrală și fulgii de ovăz. Integrează în dietă ta zilnică proteine slabe de bună calitate, precum ouă, peste, carne de pasăre, fasole.
Dacă începi astăzi să mănânci sănătos, peste 30 sau 40 de ani îți vei mulțumi!