Aproximativ jumătate din decesele provocate de coronavirus au loc în aziluri, arată un studiu al London School of Economics, bazat pe date oficiale din cinci ţări europene furnizate de LTCPN (Long Term Care Policy Network), o reţea internaţională pentru politicile de îngrijire pe termen lung, scrie Agerpres.
Studiul vizează situația celor vârstnici din azilurile din Belgia, Franţa, Irlanda, Italia şi Spania.
În ultima săptămână și în România și Ungaria au fost raportate decese și infectări cu COVID-19 în căminele de bătrâni. Într-un cămin din Galați au fost raportate 8 decese, iar în țara vecină, la un cămin din Budapesta au murit 10 vârstnici.
Situația deceselor în căminele de bătrâni în câteva țări europene, 12 aprilie 2020
Spania - 57% din decesele raportate sunt în aziluri - 8.345 decese
Irlanda - 54% din decese sunt în aziluri - 288 decese
Italia - 53% din decesele raportate sunt în aziluri
Franța - 44,6% din decesele raportate sunt în aziluri
Belgia - 42% din decesele raportate sunt în aziluri - 1.405
Ungaria - 10 decese înregistrate în cămine de bătrâni
România - 8 decese raportate în cămine de bătrâni
Raportul LTCPN sugerează că imaginea cea mai clară a mortalităţii cauzate de coronavirus în aziluri o oferă Irlanda, unde există un sistem centralizat de colectare a informaţiilor privind epidemia de COVID-19. Până sâmbăta trecută, se consemnaseră 6.444 de cazuri şi 288 de decese, din care 1556 - adică 54% - în rândul celor aflaţi în instituţii de îngrijire.
În Belgia, cele mai recente date indică 1.405 decese din aceeaşi cauză în aziluri, reprezentând 42% din numărul total.
În Spania, pe baza informaţiilor preluate de presă de la guvernele provinciilor timp de o lună, până la 8 aprilie, procentajul este de 57% (8.345 de morţi în aziluri de bătrâni).
În Italia, dintr-un studiu în 577 de aziluri (10% din instituţiile respective), s-a extrapolat o proporţie de 53%.
În Franţa, datele de la ministerul sănătăţii duc la un rezultat de 44,6%.
În România, luni s-a raportat infecție masivă de COVID-19 la un centru de bătrâni din Orăștie. Peste 20 de persoane dintre cele 30 internate au fost confirmate pozitiv. Pe lângă cei vârstnici, alți 5 îngrijtori s-au îmbolnăvit și ei. Centrul a intrat în carantină pentru două săptămâni. În Galați au fost cazuri deja în două cămine. Până marți, 14 aprilie, opt vârstnici au murit în căminele din Galați. Până la sfârșitul săptămânii trecute au murit cinci persoane în vârstă și alte 90 au fost infectate cu coronavirus la căminul „Sfântul Ilie". La un al doilea cămin din Galați fuseseră depistate pozitiv cu COVID-19 alte patru persoane - doi vârstnici, o asistentă și o infirmieră.
În Ungaria, peste 200 de persoane dintr-un centru de îngrijire pentru bătrâni din Budapesta au fost testate pozitiv la noul coronavirus, iar zece şi-au pierdut viaţa, potrivit DPA, citată de Agerpres.
Autorii raportului London School of Economics arată că definiţia azilurilor poate fi diferită de la o ţară la alta, deci datele nu sunt comparabile. Studiul a fost publicat la sfârșitul săptămânii trecute, pe 12 aprilie.
Situația din Regatul Unit al Marii Britanii - datele sunt contradictorii, organizații nonguvernamentale susțin că au fost 1.000 de decese
Rezultatele studiului au fost publicate după ce lideri ai mediului de afaceri britanic au susţinut că din bilanţurile oficiale sunt eliminate decesele bătrânilor instituţionalizaţi.
O organizaţie de îngrijire a estimat că în Regatul Unit au murit în aziluri peste 1.000 de oameni, iar baroneasa Altmann (Rosalind Miriam Altmann, membră a Camerei Lorzilor) a scris în ziarul Daily Mail că rezidenţii din azilurile pentru vârstnici refuzaţi de spitale sunt „abandonaţi ca mieii la tăiere”.
Datele provizorii ale Oficiului Naţional de Statistică din 7 aprilie arată că aproximativ unul din 14 cazuri de decese legate de coronavirus în Anglia şi Ţara Galilor ar putea avea loc în afara spitalelor.
Medicul-şef al Regatului Unit, profesorul Chris Whitty, a declarat că s-au înregistrat focare de epidemie în 13,5% din azilurile britanice şi a afirmat că ar dori să crească numărul de teste. Întrebat dacă în aceste instituţii se înregistrează corespunzător decesele, el a arătat că medicii fac evaluări pe baza propriei opinii privind cauzele, iar concluziile lor sunt cele consemnate în certificatele de deces. „Doctorii iau foarte în serios chestiunea şi încearcă să se asigure că obţin informaţii suficiente pentru a furniza date exacte”, a susţinut el.
Matthew Reed, directorul organizaţiei caritabile Marie Curie, este de părere că datele deceselor în spitale anunţate zilnic de guvernul de la Londra „sunt în urma totalului”, deoarece nu iau în calcul morţii din aziluri.