Unele persoane care s-au vindecat de COVID-19 s-au confruntat în timpul bolii și cu probleme de auz, care au durat o perioadă destul de îndelungată după vindecare și externarea din spital, se arată într-un studiu citat de CNN.
Cercetătorii medicali de la Universitatea din Manchester, cea mai mare din Marea Britanie, au studiat cazurile a 121 de adulți care au fost spitalizați în urma infeciei cu coronavirus. Persoanele respective au fost monitorizate timp de opt săptămâni după externarea din spital.
Atunci când au fost întrebați dacă simt niște schimbări legate de auz în urma îmbolnăvirii de COVID-19, 16 persoane dintre cele examinate au confirmat că auzul lor s-a înrăutățit. Și anume, jumătate au spus că auzul lor s-a deteriorat, iar ceilalți opt au observat că aud sunete, zgomote care nu sunt de fapt reale, cunoscute sub nmele de „tinitus”. Este vorba de un sunet sau un zgomot perceput în ureche sau în cap, cu o durată mai mare de cinci minute. Mai exact, pacienții care încearcă aceste senzații aud un țiuit sau un zumzet în ureche.
Cercetătorii au declarat că rezultatele, care au fost publicate într-o scrisoare către Jurnalul Internațional de Audiologie, aduc mai multe informații, indirecte, despre efectele pe termen lung ale coronavirusului asupra sănătății.
Kevin Munro, profesor de audiologie la Centrul de Cercetare Biomedicală din Manchester spune că și alte virusuri precum cele care produc pojar, oreion sau meningită pot duce la pierderi de auz. Coronavirusurile atacă și deteriorează nervii care transmit informație către și de la creier.
„Este posibil, cel puțin teoretic, ca infecția cu noul coronavirus să provoace probleme și să aibă urmări asupra sistemului auditiv, incljusiv urechea medie sau internă (cohleea)”, a mai spus profesorul Munro.