Proiectul de lege a primit 158 voturi ”pentru”, unul ”împotrivă” şi 77 abţineri.
Potrivit legii, stimulentul de risc se va acorda atât profesorilor, cât și personalului didactic auxiliar şi personalului nedidactic din învăţământul preuniversitar şi universitar de stat, din învăţământul particular acreditat şi din unităţile de învăţământ preuniversitar înfiinţate în structura instituţiilor de învăţământ superior.
Stimulentul se va acorda în perioada stării de alertă și de urgență pentru implicarea şi expunerea în faţa riscului răspândirii noului coronavirus. Personalul didactic va primi 2.000 de lei/lună, iar personalul didactic auxiliar şi personalul nedidactic, 1.500 de lei.
”Stimulentul de risc se acordă pe durata desfăşurării cursurilor aferente anului şcolar /universitar pe perioada stării de alertă/stării de urgenţă, proporţional cu timpul în care persoanele din categoriile prevăzute îşi desfăşoară fizic activitatea în cadrul unităţilor de învăţământ în prezenţa antepreşcolarilor/ preşcolarilor/ elevilor/ studenţilor”, se arată în textul legii.
Lista persoanelor care beneficiază de stimulentul de risc se stabileşte lunar de conducătorul unităţii de învăţământ, care o comunică Inspectoratului şcolar.
Stimulentul de risc prevăzut de acest proiect de lege nu este cuprins în baza lunară de calcul al contribuţiei de asigurări sociale, contribuţiei de asigurări sociale de sănătate, respectiv al contribuţiei asiguratorii pentru muncă, precizează Agerpres.
Legea va fi trimisă președintelui Klaus Iohannis pentru promulgare, Camera Deputaților fiind forul decizional în acest caz.