Secretarul de stat american Antony Blinken a discutat luni la telefon cu ministrul grec de externe Nikos Dendias, iar cei doi "au convenit ca Iranul să elibereze imediat navele confiscate, încărcătura şi echipajele acestora", a declarat purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat, Ned Price.
"Statele Unite sunt alături de Grecia, aliatul şi partenerul nostru NATO cheie în faţa acestei confiscări nejustificate", a spus el.
'Hărţuirea continuă de către Iran a navelor şi ingerinţa sa în libertăţile şi drepturile de navigaţie internaţionale reprezintă o ameninţare la adresa securităţii maritime şi a economiei globale", a adăugat el.
Vineri, Gărzile Revoluţionare, armata ideologică a Republicii Islamice Iran, au anunţat că au capturat cele două petroliere greceşti după ce Teheranul a protestat împotriva confiscării la mijlocul lunii aprilie de către Grecia, la cererea SUA, a unei nave care transporta petrol iranian.
În temeiul sancţiunilor europene impuse în contextul războiului din Ucraina, autorităţile elene au confiscat pe 19 aprilie în largul insulei Eubeea nava cargo rusescă Pegas, redenumită câteva zile mai târziu Lana. Potrivit informaţiilor de la acea dată, vaporul transporta 115.000 tone de petrol iranian.
Potrivit autorităţilor iraniene, echipajele a două nave cargo greceşti confiscate vineri au rămas la bord şi sunt în stare bună.
Ministerul de externe de la Atena a denunţat un act care "seamănă cu pirateria". A indicat că din echipajele celor două nave fac parte nouă cetăţeni eleni, dar a refuzat să comunice numărul total al marinarilor aflaţi la bordul celor două petroliere.