Departamentul de Comerț al Statelor Unite a anunțat că PIB-ul s-a contractat cu -0,9% în al doilea trimestru, după ce pierduse încă -1,6% în primele trei luni ale anului.
Chiar dacă tehnic sunt îndeplinite criteriile pentru o recesiune, care necesită o „scădere semnificativă a activității economice care este răspândită în întreaga economie și care durează mai mult de câteva luni”, un verdict oficial poate fi dat de Biroul Național de Analize Economice (NBER), care ia în considerare mai mulți factori (evoluția șomajului, scăderea veniturilor și încetinirea vânzărilor cu amănuntul), potrivit Fox News.
Din acest punct de vedere, șomajul a rămas la cote rezonabile, iar cheltuielile de consum n-au fost afectate în primele șase luni ale anului, continuând să crească, dar într-un ritm mai lent decât în primul trimestru.
De altfel, aproape 70% dintre economiștii de top intervievați de Financial Times în luna iunie au opinat că economia americană va intra în recesiune abia anul viitor.
În economiile europene, recesiunea tehnică este declarată automat în momentul în care Produl Intern Brut înregistrează 2 luni consecutive de contracție.