Deși este în Uniunea Europeană și face parte din NATO de aproape 20 de ani, Ungaria a fost mereu apropiată Rusiei. Iar prietenia dintre cele două state s-a accentuat odată cu izbucnirea războiului din Ucraina. De atunci, Viktor Orban - micul Putin de la Budapestra- a criticat constant sancțiunile impuse de UE Rusiei.
"Sancțiunile pe care le-am introdus până acum au cauzat mai multe probleme economiei europene decât celei rusești. Nu le consider un instrument bun. Această propunere echivalează cu o bombă atomică aruncată asupra economiei maghiare", spunea Viktor Orban.
De când a început războiul, Viktor Orban a avut grijă să păstreze relațiile bune cu Kremlinul, mai ales pentru frunizarea de gaze și petrol Ungariei.
Deși au trecut 30 de ani de la căderea comunismului, fosta securitate face jocul Rusiei și în Bulgaria. Spioni se regăsesc în toate funcțiile de conducere, în politică, economie sau chiar lumea academică. Un exemplu este Ilija Iliev, spion rus demascat anul trecut. Acesta este acuzat că ar fi vândut ani de zile ambasadei Rusiei din Sofia documente NATO secrete, obținute prin guvernul și parlamentul bulgar. Și Valentin Zankov, general în rezervă, a fost arestat chiar anul acesta, acuzat de spionaj în favoarea Moscovei.
Nu doar în Bulgaria și Ungaria se resimte influența rușilor. În Serbia au fost organizate mai multe mitinguri pro-Rusia. Iar protestatari pro-ruși sunt și în Republica Moldova. Acolo, oamenii au ieșit în stradă nemulțumiți de Maia Sandu, președintele care se luptă pentru aderarea țării la Uniunea Europeană.
În România, câțiva politicieni se asociază cu Federația rusă. Nu mai departe de zilele trecute, senatoarea Diana Șoșoacă și fostul ministru de externe Adrian Severin au fost prezenți la un eveniment organizat de Ambasada Rusiei.