În prezent, abaterile rutiere nu pot fi constatate decât dacă sunt observate de un polițist sau în baza imaginilor înregistrate cu aparatură tehnică omologată.
Nici măcar comportamentul agresiv al șoferilor nu poate fi pedepsit, chiar dacă există imagini care demonstrează abaterea.
Însă, Guvernul României a decis să facă o modificare importantă a legii rutiere.
Poliţiştii vor testa obligatoriu anumiţi participanţi la trafic pentru alcool sau substanţe psihoactive! Proiect aprobat de Guvern
Astfel, autoritățile vor putea amenda șoferii care încalcă legea și în baza înregistrărilor de amator. Adică a pozelor sau filărilor de amator, realizate cu telefonul mobil sau cu o cameră de bord.
Șoferii agresivi, amendați în baza filmărilor și pozelor de amator
Șoferii vor putea fi sancționați și în baza unor înregistrări audio-video primite de polițiști de la alți participanți la trafic sau de la administratorii drumurilor publice, stabilește Ordonanța de Urgență adoptată de Guvern.
„Polițistul rutier poate constata contravenția de adoptare a unui comportament agresiv în conducerea vehiculelor pe drumurile publice […] și cu ocazia verificării sesizării formulate de un participant la trafic ce a perceput în mod nemijlocit și întâmplător efectuarea, pe drumul public, de către conducătorul unui vehicul, a oricăreia dintre manevrele prevăzute la art. 54 alin.(2) și a surprins aceste manevre agresive într-o înregistrare audio-video sau video, după caz”, se arată în proiectul adoptat în ședința din 28 iunie 2024.
Poliția Rutieră va pune la punct o platformă informatică unde vor fi încărcarea imaginile surprinse în trafic.
Imaginile pot fi utilizate pentru sancționarea celor care, de exemplu:
- întorc mașina prin folosirea frânei de mână;
- schimbă benzile de circulație foarte des;
- accelerează agresiv;
- derapează intenționat;
- circulă foarte aproape de vehiculul din față;
- folosesc nejustificat semnalele acustice și luminoase.
Practic, șoferii care sunt filmați în timp ce dau flash-uri, claxonează, pun frână sau circulă foarte aproape de o altă mașină, pot fi sancționați.
Până acum, sancțiunile nu puteau fi aplicate decât daca filmarea era realizată cu un dispozitiv omologat de Poliția Română.
Ce trebuie să conțină imaginile video transmise poliției
Înregistrarea audio-video sau fotografia trimisă poliției trebuie să cuprindă:
- extrasul cadrului din clipul video care surprinde manevrele agresive efectuate;
- data și ora când au fost surprinse manevrele agresive;
- locul ori elemente de natura să conducă la identificarea locului unde au fost surprinse manevrele agresive;
- vehiculul implicat și numărul de înmatriculare ori înregistrare al acestuia, după caz;
- semnalizarea rutieră a sectorului de drum public pe care au fost surprinse manevrele agresive, relevantă pentru constatarea contravenției.
De asemenea, persoana care face sesizarea are obligația de a transmite numele, CNP-ul și datele de contact.
Totodată, va semna o declarație pe propria răspundere prin care își asumă că elementele transmise sunt reale și nu au fost modificate sau alterate în niciun fel, scrie promotor.ro.
În plus, polițiștii vor putea prelucra și datele de monitorizare a traficului rutier colectate de administratorii drumurilor publice de interes județean sau local cu ajutorul unor mijloace tehnice instalate pe drumurile pe care le administrează și, dacă este cazul, în baza lor să aplice sancțiuni șoferilor.