Schizofrenia. Cele mai recente cercetări arată că şi organele interne, nu numai creierul, se schimbă, de asemenea, după ce boala debutează.
Oamenii de știință au știut, de multă vreme, că persoanele care suferă de schizofrenie au o rată mult mai mare de a dezvolta o boală fizică în comparație cu restul populaţiei, ceea ce contribuie la rate uluitoare de moarte prematură.
Persoanele cu schizofrenie mor cu 15-20 de ani mai devreme decât o persoană care nu suferă de această boală. Din păcate, sănătatea fizică precară este, de cele mai multe ori, un efect secundar al bolii. Medicamentele antipsihotice, de exemplu, sunt asociate cu un risc crescut de creștere în greutate și de diabet de tip 2.
Însă, cercetătorii au observat, în ultimii ani, că persoanele care au fost recent diagnosticate cu schizofrenie şi care nu iau încă niciun medicament, prezintă schimbări fiziologice, cum ar fi un sistem imunitar hiperactiv.
"La debutul schizofreniei, am observat că nu există nicio diferență între modificările produse la nivelul creierului şi modificările corpului, aceste lucruri sugerând că schizofrenia ar putea fi într-adevăr o tulburare a întregului corp și una care ar trebui să fie tratată ca atare", au precizat cercetătorii.
Mai multe despre modificările produse de schizofrenie, puteţi citi AICI.