Un studiu realizat de către oamenii de știință de la Universitatea Gissen din Germania, publicat în publicația Nutrition Journal pe 4 septembrie 2023, a făcut o descoperire semnificativă pentru sănătate. Experții au constatat că există o legătură între consumul băuturilor dulci și riscul crescut de demență. Cercertarea a analizat persoane din Marea Britanie aflate în baza de date Biobank.
Demența este caracterizată ca o scădere a funcției cognitive dincolo de nivelul asociat cu îmbătrânirea normală. Există aproximativ 55 de milioane de cazuri de demență în întreaga lume, iar incidența crește cu 10 milioane de cazuri în fiecare an, potrivit News Medical.
În plus, în timp ce vârsta este un factor de risc stabilit pentru demență, se crede că obezitatea și excesul de greutate în timpul vârstei de mijloc cresc riscul de demență. Se crede că o dietă cu conținut scăzut de carbohidrați îmbunătățește controlul glucozei și reduce inflamația de grad scăzut, oferind în același timp rezultate promițătoare în întârzierea demenței.
În cadrul studiului, cercetătorii au examinat asocierea dintre un risc crescut de demență și consumul de surse libere și intrinseci de zahăr.
Zaharurile libere sunt cele care sunt adăugate alimentelor în timpul producției, gătirii sau consumului, în timp ce zaharurile intrinseci apar în mod natural în alimente, cum ar fi cele din legume, fructe, miere și produse lactate.
Organizația Mondială a Sănătății (OMS) recomandă ca consumul de zaharuri libere să fie sub 10% din aportul total de energie și mai puțin de 5% pe zi. Pentru a înțelege dacă consumul de zaharuri libere din diverse surse, cum ar fi alimente solide, băuturi și subtipuri de alimente și băuturi solide, a fost asociat cu un risc crescut de demență, cercetătorii au efectuat un studiu de cohortă prospectiv folosind o populație de participanți aflați în baza de date Biobank din Marea Britanie.
Cercetătorii au emis ipoteza că corelația dintre consumul de zahăr gratuit și demența incidentă ar depinde de sursa de zaharuri libere, zaharurile libere din băuturi și subtipurile de băuturi arătând o asociere pozitivă cu demența incidentă, dar o asociere similară fiind absentă între zaharurile libere din alimente solide.
Studiul a inclus participanți la U.K. Biobank care au completat cel puțin un chestionar alimentar online care evaluează aportul alimentar de 24 de ore. Aportul de zahăr a fost evaluat pe baza tipurilor de alimente specifice raportate în chestionarul pe internet, cum ar fi sucuri de fructe, băuturi pe bază de lapte, cafea, ceai, dulceață, sosuri, toppinguri și cereale pentru micul dejun.
Rezultatele au raportat o asociere liniară între consumul de zaharuri libere din băuturile dulci precum băuturile din fructe, sucurile și băuturile pe bază de lapte și riscul de demență.
Aportul de zahăr din băuturile dulci a arătat asocieri semnificative cu riscul de demență, iar cele mai scăzute cote de risc fiind observate la consumul băuturilor fără zahăr sau cele cu zaharuri intrinseci (naturale) de 8% și respectiv 9%.
În general, descoperirile au raportat că consumul de zaharuri gratuite, în principal din băuturile dulci de fructe, băuturi pe bază de lapte și suc, a crescut riscul de demență incidentă.