"Întrebarea este cum facem aceasta plafonare și dacă ne inspirăm din exemplele pe care le-am văzut, Spania si Italia, cred că sunt variantele de urmat. Spania reduce din prețul final plătit de consumatori TVA, elimină niste taxe plătite de producători și aplică o taxa pe extraprofiturile producătorilor, asta ca să se asigure că are resurse bugetare. În cazul nostru, cam același scenariu poate fi urmat," a afirmat, în exclusivitate pentru Realitatea Plus, vicepreședintele ANRE, Zoltan Nagy.
Oficialul ANRE a precizat că cel mai periculos efect este combinarea, în cascadă, a scumpirii energiei pentru clienții casnici și pentru firme.
"Cred ca acolo (în sectorul noncasnic) s-a reflectat si mai devreme aceasta creștere față de consumatorii casnici. Nu știu daca sunt în măsură să apreciez cu cât, dar practic e inevitabil ca aceasta creștere din piața engros, mai devreme sau mai târziu, să se reflecte în orice marfa sau orice serviciu de pe piață.", a precizat Nagy.
Oficialul ANRE și-a exprimat totuși convingerea că proiectele elaborate la nivel decizional îi vor ajuta, în oarecare măsură, categoriile vulnerabile, dar că acestea vor avea de suferit chiar și așa.