Ședința CMBSU va începe de la ora 10:00, principalul subiect aflat pe agenda discuțiilor fiind legat de reluarea activităţilor didactice în Bucureşti.
CINE decide scenariul în care vor funcționa școlile și universitățile după 8 februarie 2021
Una din modificări, convenite de minsterele Educației și Sănătății, este legată de scenariile în care vor funcționa școlile după 8 februarie. Comitetul pentru Situații de Urgență județean sau al muncipiului București „emite hotărârea privind scenariul de funcţionare pentru fiecare unitate de învăţământ pentru reluarea cursurilor după vacanțele școlare sau ori de câte ori este nevoie”, nu numai după vacanțele școlare, cum era în prima variantă, cea elaborată de Ministerul Educației.
De asemenea, pentru învățământul universitar, scenariile de funcționare vor fi stabilite de universități în felul următor: „conducerea acesteia (universitate - n.red.), cu consultarea senatului universitar, stabilește scenariile de funcționare”, și nu doar senatul universitar, cum prevedea prima variantă a Ordinului comun al ministerrelor Educației și Sănătății.
Redeschiderea școlilor 8 februarie. CUM și UNDE vor fi izolați copiii și profesorii cu simptome COVID-19 - DOCUMENT
CONDIȚIILE în care copiii și profesorii din grupurile de risc pot face cursuri online
LISTA afecțiunilor profesorilor care pot fi scutiți de prezența fizică
Pentru profesorii cu vulnerabilități, este introdusă opțiunea ca certificatul medical să vină și de la medicul curant, nu numai de la cel de medicina muncii, cum era inițial.
„Personalul didactic din cadrul unităților de învățământ/conexe/instituțiilor de învățământ aflat în grupa de risc, respectiv vârstnici, persoane cu diabet zaharat sau alte boli cronice, persoane cu imunitate deficitară, poate desfășura activități didactice în sistem on-line numai în baza unei adeverințe emise de medicul de medicina muncii sau medicul curant. În acest caz conducerea unității /instituției va adapta orarul școlar în mod corespunzător sau va identifica alte soluții de derulare a cursurilor”, potrivit documentului.
MĂSURI redeschidere școli 8 februarie - mască de protecție, dotare cu dezinfectanți, aerisirea claselor, cel puțin 1 metru între copii
LISTA afecțiunilor copiilor care pot fi scutiți de prezența fizică la cursuri
Potrivit Ordinului comun, elevii care suferă de boli respiratorii cronice, cardiovasculare, obezitate, diabet, boli imune și autoimune, dizabilități pot face cursurile online.
„Preşcolarii/elevii care fac parte dintr-o grupă de risc, respectiv cei diagnosticați cu boli respiratorii cronice severe, boli cardio-vasculare, obezitate severă, diabet zaharat tip I, boli inflamatorii, boli imune/autoimune, boli rare, boli ereditare de metabolism, dizabilităţi, tratament imunosupresiv sau alte afecțiuni cronice, cu avizul şi recomandările specifice ale medicului curant şi cu acordul scris al părinţilor, pot fi scutiți de prezența fizică în școală”, se spune în document.
Totodată, „preșcolarii/elevii cu dizabilităţi, care optează pentru participarea la cursuri, în funcție de specificul afecţiunii, vor beneficia de adaptarea măsurilor de prevenţie în mod adecvat dizabilităţii specifice”.
De asemenea, „preșcolarii/elevii care locuiesc împreună cu o persoană care face parte dintr-o grupă de risc, după o evaluare medicală a persoanei respective, pot să nu se prezinte fizic la şcoală, la recomandarea medicului curant și cu acordul părinților/reprezentantului legal”.
OFICIAL - CÂND vor fi SUSPENDATE cursurile în școli, licee și facultăți, după 8 februarie - DOCUMENT
CÂND vor fi SUSPENDATE cursurile - la CÂTE cazuri confirmate de COVID-19
Suspendarea cursurilor în unitățile de învățământ preuniversitar/conexe se dispune în următoarele situații:
a) La apariția unui caz confirmat de îmbolnăvire cu virusul SARS-CoV-2 într-o grupă de învățământ preșcolar sau clasă de învățământ primar. În această situație se suspendă cursurile grupei sau clasei respective pentru o perioadă de 14 zile. În situaţia în care în aceeaşi sală cursurile sunt organizate în schimburi, se vor suspenda doar cursurile pentru clasa în care a fost confirmat cazul de îmbolnăvire cu virusul SARS-CoV-2, urmând ca elevii din schimbul următor să îşi desfăşoare cursurile, după finalizarea procedurilor de dezinfectare a sălii de clasă.
b) La apariţia unui caz confirmat de îmbolnăvire cu virusul SARS-CoV-2 într-o clasă de învățământ gimnazial, liceal, profesional și postliceal se efectuează ancheta epidemiologică și testarea contacților acestuia. Conducerea unității de învățământ va decide în urma consultării DSP/DSPMB dacă se impune carantinarea celor care fac parte din aceeași clasă sau suspendarea cursurilor, după caz.
c) La apariţia a două cazuri confirmate de îmbolnăvire cu virusul SARS-CoV-2 într-o clasă de învățământ gimnazial, liceal, profesional și postliceal, se suspendă cursurile clasei respective pentru o perioadă de 14 zile. În situaţia în care în aceeaşi sală cursurile sunt organizate în schimburi, se vor suspenda doar cursurile pentru clasa în care a fost confirmat cazul de îmbolnăvire cu virusul SARS-CoV-2, urmând ca elevii din schimbul următor să îşi desfăşoare cursurile, după finalizarea procedurilor de dezinfectare a sălii de clasă. Măsura suspendării este dispusă prin decizia conducerii unității de învățământ/instituției conexe, după consultarea DSP/DSPMB, cu aplicarea prevederilor art. 9 alin (4) din Ordinului Ministrului Educației și Cercetării nr. 5447/2020”.
Redeschiderea școlilor 8 februarie. CUM și UNDE vor fi izolați copiii și profesorii cu simptome COVID-19 - DOCUMENT
CINE decide carantinarea în cazul apariției cazurilor cu noul coronavirus
Ancheta epidemiologică va fi făcută de direcțiile de Sănătate județene care vor stabilil „contacții direcți ai cazurilor confirmate” și vor „decide împreună cu conducerea unității de învățământ dacă se impune carantinarea celor care nu fac parte din clasa la care s-au suspendat cursurile, inclusiv a
personalului didactic/ nedidactic/auxiliar”.