Majoritatea partidelor și-au anunțat susținerea pentru consultarea populară, însă deocamdată nu se știe dacă vor fi folosite aceleași secții de votare și aceleași birouri electorale ce vor fi organizate pentru scrutinul prezidențial. Este nevoie de o modificare legislativă în acest sens, pe care liberalii vor să o facă în procedură de urgență.
Dar dacă proiectul PNL nu trece de votul Parlamentului, scrutinul ar urma să aibă totuși loc în aceeași zi. Vor fi însă costuri mai mari, cu cel puțin șapte milioane de lei, a explicat Nicușor Dan.
Cele două întrebări la care bucureştenii vor fi invitaţi să se pronunţe prin "DA" sau "NU" sunt următoarele:
„Sunteţi de acord ca repartizarea între Primăria Municipiului Bucureşti şi Primăriile de Sector a impozitelor pe venit şi a taxelor şi impozitelor locale colectate de la bucureşteni să fie aprobată de către Consiliul General al Municipiului Bucureşti?"
„Sunteţi de acord ca Primarul General al Municipiului Bucureşti să emită Autorizaţiile de Construire pe întreg teritoriul administrativ al oraşului?".
Întrebat ce se va întâmpla dacă bucureștenii vor răspunde cu „DA” la eventualul referendum, „cum se va schimba legea”, Nicușor Dan a spus că „dacă se schimbă legea cu privire la repartizarea taxelor și impozitelor locale, dacă trece referendumul, în momentul în care Parlamentul va vota la sfârșitul lui 2024 sau, cel mai probabil, la începutul lui 2025 bugetul de stat, va exista un articol acolo despre împărțirea cotei impozitului pe venit ale bucureștenilor între Primăria Generală și primăriile de sector”.
Întrebat, de asemenea, dacă referendumul ar putea deveni „palpabil”, în condițiile în care ar fi nevoie de o schimbare legislativă în Parlament, Primarul General a răspuns că „dacă vorbim despre taxe și impozite, momentul este foarte previzibil, legea bugetului de stat pe 2025. Dacă vorbim despre competențele de emitere a autorizațiilor de construire, atunci poate că trebuie să așteptăm sesiunea parlamentară care începe în februarie 2025”.