Secretele somnului profund şi revigorant. Dr. Mihaela Oros, medic primar pediatru cu supraspecializare în somnologie, explică în continuare care este legătura dintre somn și imunitate, dar și ce putem face ca să dormim suficient și bine.
Mai multe cercetări au demonstrat că majoritatea problemelor de sănătate cresc nevoia de somn a organismului. Însă nu simțim doar nevoia să dormim mai mult, ci avem și o structură modificată a somnului.
„Somnul modulează destul de mult sistemul imun, prin diferite mecanisme. Structura somnului se modifică favorabil: crește durata de somn adânc non-REM în cadrul infecțiilor, de exemplu”, spune dr. Mihaela Oros, medic primar pediatru cu supraspecializare în somnologie.
Somnul nu este un proces liniar, subliniază specialista în somnologie: „Avem mai multe cicluri în care aceste tipuri de somn – adânc (non-REM) și cu vise (REM) – se succed. Ele au o anumită proporție în mod normal, în funcție de vârstă. Lucrurile acestea se cunosc: cam cât somn adânc avem și cam cât somn cu vise“.
Somnul REM (Rapid Eye Movement – cu mișcarea rapidă a ochilor) este „somnul activ“, cu vise. Pe o electroencefalogramă (EEG), somnul REM se identifică prin undele de joasă amplitudine (scurte) și de frecvență înaltă (rapide).
Prin comparație, somnul non-REM este somn profund, cu unde cerebrale lente, ochii rămânând nemișcați.
Aceste faze se succed ciclic, iar stadiul de somn profund, non-REM, ocupă cea mai mare parte a somnului: 75%-80%, în cazul unui adult sănătos.
Citește continuarea pe smartliving.ro