Medicii sunt nevoiţi să găsească tot felul de soluţii pentru a-i ține în viață pe bolnavii de COVID-19 aflați în stare gravă. Aceștia primesc oxigen cu porția pentru a supraviețui.
S-a ajuns în această situație pentru că pacienţii nu au unde să fie transferaţi din cauză că secţiile de Terapie Intensivă de la toate spitalele din jur sunt pline şi apar mereu noi pacienţi în stare gravă.
În prezent, în Spitalul din Târgu Cărbunești sunt peste 100 de pacienţi infectați cu COVID-19, dintre care 15 se află internați la terapie intensivă.
Constantin Tîrziu, magerul Spitalului de Urgență Târgu Cărbunești, susține că situația nu este pe atât de neagră pe cât pare. Din contră, spune el, spitalul dispune de oxigen și aparatură specifică.
"Dacă există în garda unui medic pacienți care se desaturează și au nevoie de ATI, medicul de gardă de pe secția unde se află pacientul care are nevoie de oxigen sună medicul de gardă de la ATI și îi expune situația. Medicul de la ATI, împreună cu medicul curant, evaluează starea de sănătate a pacienților existenți și dacă unul sau mai mulți pacienți pot fi transferați pe secție, ia această decizie, urmând să primească acolo tratament pe oxigen cu mască. În locul acestor pacienți se aduce cei cre care au nevoie de îngrijiri speciale în ATI", a afirmat, Tîrziu, într-o intervenție telefonică la Realitatea PLUS.
El a adăugat că nu s-a pus problema niciodată ca un pacient să ducă lipsă de oxigen. "În curtea spitalului avem rezervor care se umple când presiunea din el scade, la 2-3 sau mai multe zile. Din acest stocator oxigenul pleacă prin rețea la fiecare secție", mai spus managerul unității medicale.
Constantin Tîrziu a recunoscut însă că la ATI există 15, toate fiind ocupate în prezent. "Momentan nu mai pot fi primiți pacienți la ATI. Dacă se eliberează un pat în curusul acestei după-amieze, luăm legatura cu cei care au solicitat...", a arătat acesta.