"Organizaţia Salvaţi Copiii România consideră imperativă şi urgentă clarificarea testării periodice a copiilor în şcoli, extrem de utilă pentru limitarea răspândirii pandemiei şi, în acest fel, pentru menţinerea şcolilor deschise. Astfel, decizia de testare trebuie luată de consiliile de administraţie ale şcolilor. Din discuţiile avute cu părinţii implicaţi în programele socio-educaţionale derulate de Salvaţi Copiii la nivel naţional, rezultă faptul că o parte dintre aceştia sunt gata să-şi asume responsabilitatea testării, în timp ce alţii doresc ca testele să fie realizate în şcoală", potrivit unui comunicat transmis, luni.
Pentru a limita răspândirea pandemiei și a menține școlile deschise, Salvați Copiii România consideră imperativă și urgentă clarificarea testării periodice a copiilor în școli. Acest lucru ar putea asigura un start eficient și instalarea unei practici generale pozitive ce ar elimina falsele controverse privind dificultățile și riscurile procesului de testare, se mai arată în mesaj.
Potrivit organizației, Consiliile de administraţie poartă o uriaşă responsabilitate însă, prin comunicare cu asociaţiile de părinţi, pot fi stabilite proceduri adaptate nu doar la nivel de unitate de învăţământ, ci inclusiv în raport cu specificul fiecărei clase în parte. Nu în ultimul rând, consultarea şi luarea în considerare a opiniilor elevilor vor fi în măsură să asigure cele mai adecvate abordări ale acestei problematici a testării non-invazive.
"Datele statistice privind abandonul şcolar (anual, 35.000 de elevi părăsesc sistemul preuniversitar), fenomenul copiilor aflaţi în afara şcolii (275.000 de copii între 7 şi 17 ani) şi analfabetismul funcţional (41% la citire, 46,6% la matematică şi 43,9% la ştiinţe) ne obligă să fim responsabili cu generaţiile actuale de elevi", a mai transmis Salvaţi Copiii.
„Într-o societate în care sistemul educațional nu a fost în ultimele decenii prioritatea guvernelor, dovadă fiind refuzul sistematic de a aloca resursele bugetare cuvenite conform legii, și în care rata vaccinării nu a atins un prag al siguranței medicale generale, considerăm că am atins un punct critic care, în lipsa unei mobilizări generale, ar putea arunca în colaps viitorul educațional al acestei țări”, Gabriela Alexandrescu, Președinte Executiv Salvați Copiii România.