”Suntem acum convinşi că există motive rezonabile de a suspecta că una sau mai multe infracţiuni s-au putut produce. Ne vom continua prin urmare această activitate sub formă de anchetă oficială pentru a determina dacă este sau nu cazul”, au transmis membrii Comisiei.
Integritatea premierului a fost pusă în discuție inclusiv de fostul său consilier şi colaborator apropiat, Dominic Cummings. Într-un mesaj exploziv publicat pe site-ul său, acesta a scris recent că Boris Johnson intenţiona să finanţeze lucrările la apartamentul său din donațiile primite de Partidul Conservator.
”Premierul a încetat să mai vorbească cu mine despre chestiunea asta (renovarea apartamentului - n.red.) în 2020, când i-am spus că, în opinia mea, planul său de a-și renova apartamentul cu bani din donații secrete este lipsit de etică, prostesc, probabil ilegal și aproape sigur încalcă legea privind publicarea donațiilor politice prin felul în care voia să o facă. Am refuzat să-l ajut să organizeze aceste plăți”, a scris Cummings pe blogul său.
Potrivit presei, renovările au costat în jur de 200.000 de lire sterline.
Acuzațiile sunt respinse însă de premier, care a susținut în Parlament că a suportat costurile renovării.
”Răspunsul este că eu am acoperit costurile şi bineînţeles că există o investigaţie şi pot să spun că m-am conformat pe deplin codului de conduită şi codului ministerial”, a spus el în faţa deputaţilor.
Scandalul vine într-un moment prost pentru premier, în contextul în care, pe 6 mai, vor avea loc alegeri locale, potrivit Agerpres.