Liderul PSD, premierul Marcel Ciolacu, a declarat luni, la sediul PSD, despre plafonarea plăţilor cash, că Ministrul de Finanţe a venit şi a spus că echipa tehnică de la ANAF a venit cu aceste propuneri iar în acel moment, în coaliţie nu a auzit nicio voce. Ciolacu a mai arătat că prioritatea lui este combaterea evaziunii fiscale şi a precizat că nu este vorba de renunţare, este vorba să nu fie lumea afectată. ”Nu ştiu dacă modificarea plafoanelor este cea mai bună soluţie. Este o problemă la micii întrreprinzători”, a mai spus el, anunţând că se va întâlni cu băncile şi cu IMM-urile.
Premierul a declarat, după şedinţa conducerii partidului, că astăzi va avea o întâlnire cu băncile, apoi cu IMM-urile, pe tema plafonării plăţilor cash.
”Nu este vorba de renunţare, este vorba să nu fie lumea afectată. Nu ştiu dacă modificarea plafoanelor este cea mai bună soluţie. Este o problemă la micii întrreprinzători, şi acolo, cu plăţile cash, să nu se facă cozi interminabile la băncă, cred că nimeni nu îşi doreşte acest lucru. de asta vreau să stau de vorbă şi cu IMM-urile. Şi cred că pe grupe de produse, electrocasnice, lucruri necesare în gospodărie, să nu îngreunăm viaţa oamenilor”, a spus Ciolacu.
Şeful Executivului a precizat că ”aceste măsuri au fost propuse de o echipă tehnică de la ANAF”.
”Mi s-ar fi părut jenant ca eu, prim-ministru, să ies şi să critic propunerile unor experţi ANAF, nu a fost o propunere politică. Mai mult, ministrul de Finanţe a venit şi, cum e şi normal, avem cea mai mare evaziune fiscală din Europa, vorbim despre ea dar nu vrem să luăm nicio măsură. Ministrul de Finanţe a venit şi a spus că echipa tehnică de la ANAF a venit cu aceste propuneri. În acel moment, în coaliţie, nu am auzit nicio voce”, a arătat Ciolacu.
Ciolacu: „Trebuie să ne hotărâm ce vrem să facem cu România şi în ce direcţie”
”Dacă vreţi ca nimeni să nu ia nicio măsură şi toate lucrurile, dar să vorbim în continuare de cea mai mare evaziune din Europa...Cu alte cuvinte, sunt lucruri îndreptăţite care au apărut în spaţiul public şi trebuie gândite şi analizate, dar prioritatea mea în primul şi în primul rând este combaterea evaziunii fiscale. Vom vedea după discuţia cu băncile”, a spus Ciolacu.
”Ştiu că s-a creat o emoţie foarte mare, repet, nu am fost niciodată genul de om care să lase funcţionarii în faţă sau restul echipei în faţă şi să o găsesc vinovată de aceste măsuri, vă daţi seama că nu am stat noaptea eu să gândesc măsuri de combatere a evaziunii cum nu este normal. Nnu trebuie să le ştie primul ministru pe toate şi cum se dă un comunicat oficial de la minister”, a mai spus Marcel Ciolacu.
Ciucă: „Măsura plafonării plăţilor cash trebuie să fie revizuită cât mai curând”
Nicolae Ciucă, preşedintele Senatului, a declarat luni, despre măsura plafonării plăţilor cu cash că el a transmis către bănci că în România rata de intermediere este de 25 % iar raportul între între depozite şi împrumuturile pentru investiţii este de 70%. ”În momentul de faţă băncile trebuie să vină şi să sprijine economia românească”, a spus liderul PNL, el precizând că măsura limitării cash-ului trebuie revizuitî cât mai curând, pentru că nu crede că cetăţeanul de rând este cel care contribuie la această evaziune fiscală.
Citește și: Ciucă, despre plafonarea plăților cash: "Măsura trebuie revizuită cât mai curând". Mesajul transmis reprezentanților băncilor
„Eu am transmis către bănci şi transmit şi acum următorul mesaj: în România rata de intermediere este de 25 %. Raportul între între depozite şi împrumuturile pe care băncile le dau pentru investiţii este de 70%. Ca atare, în momentul de faţă băncile trebuie să vină şi să sprijine economia românească, să finanţeze, să capitalizeze sectorul de business din România pentru a putea să asigurăm dinamica şi ritmul de dezvoltare la nivelul mediului de afaceri. În aceste condiţii, în care această măsură de plafonare a plăţilor cash cu care, încă o dată, nu am fost de acord de la început, a fost o măsură luată în coaliţie, explicându-se la vremea respectivă care sunt intenţiile pentru care se adoptă o astfel de măsură, eu am discutat cu ministrul de finanţe, am stabilit şi în Biroul Politic National că această măsură trebuie să fie revizuită”, a declarat Nicolae Ciucă.
El a precizat că ”revizuirea ei trebuie să se producă cât mai curând posibil, pentru că nu avem o reţea de bancomate echitabil şi distribuite aşa cum ar fi necesar”.
”Ştim foarte bine că pentru oamenii de afaceri timpul este o resursă preţioasă. Pentru noi, ca cetăţeni, timpul este o resursă preţioasă”, a mai arătat el.
Liderul PNL a precizat că decizia în coaliţie nu a fost luată unilateral.
”A fost o decizie pe care am discutat-o şi cu toţii am înţeles la vremea respectivă că este o decizie asumată, care practic contribuie la reducerea evaziunii fiscale. Ori, nu cred că cetăţeanul de rând este cel care contribuie la această evaziune”, a subliniat el.
Nicolae Ciucă a precizat, întrebat dacă se va elimina cu totul sau se va veni cu alt plafon, că plafonul era oricum la 10.000 de lei.
”Ca atare, trebuie să vedem care este forma cea mai..ori să revină la zece mii de lei şi asta înseamnă că se foloseşte prevederea de dinainte, ori să vină după această consultare cu specialiştii, premierul a zis că discută cu sectorul bancar, discută cu celelalte instituţii şi la finalul acestor discuţii vom lua o decizie”, a completat Ciucă.