De mai bine de nouă luni, drumul care trece de la ZOO prin pădurea Băneasa și care asigura accesul către Capitală stă închis. Motivul: face parte din fondul forestier și ca să fie dat în folosință este nevoie ca nu mai puțin de patru instituții uriașe să coopereze. Iar în timp ce, la vârful instituțiilor, misiunea imposibilă este dezbătută pe toate părțile, locuitorii complexului se gândesc cu groază la ce s-ar întâmpla în situația în care ar trebui să ajungă de urgență în oraș, la o oră de vârf.
Coloane uriașe de mașini, nervi mâncați în trafic și un drum cu o singură bandă pe sens, la marginea unei păduri. Deși scena pare desprinsă de pe Valea Prahovei, se întâmplă în nordul Capitalei. Iar șoferii nu vor să ajungă la munte, ci la serviciu. De mai bine de nouă luni, așa arată diminețile pentru aproximativ șase mii de oameni. După ce au plătit bani grei pentru liniște și aer curat la marginea orașului, stau captivi în mașini și inspiră noxe.
Problemele au început după ce Romsilva a blocat drumul prin pădure, devenit de-a lungul anilor principala cale de acces în complex. Iar acum, între șoferi și un drum normal spre serviciu stă... o barieră de metal, ținută în picioare de multă birocrație.
Practic, o persoană care merge de luni până vineri la serviciu pierde, lună de lună, aproape două zile în trafic, pe o porțiune de nici doi kilometri. În teorie, rezolvarea ar fi fost simplă: porțiunea de drum trebuia scoasă din fondul forestier și cedată de Romsilva în posesia Primăriei Capitalei. Doar că, dacă drumul prin pădure e scurt și bătătorit, traseul de la o instituție la alta este plin de obstacole birocratice. Ca să convingă primăria Generală să supună măcar la vot preluarea terenului, în timpul ședinței de consiliu a fost nevoie de un protest organizat. Chiar și așa, oamenii au obținut doar o preluare provizorie.
"Proiectul inițial fusese amendat de către un grup de consilieri, în sensul anulării celor patru ani. Acel amendament nu a fost aprobat de toată lumea și atunci, până la urmă, proiectul a fost aprobat cu o perioadă determinată de patru ani. Am preferat să se aprobe așa decât să stea în sertarele primăriei.
Iar soluția primarului general Nicușor Dan nu a fost acceptată și de cei de la Romsilva, care insistă că terenul trebuie preluat definitiv.", a declarat președintele asociației de proprietari din complex.
"Sunt încălcate prevederile legii 192/2010. Având în vedere că sunt încălcate prevederile legale, nu înseamnă nimic. Avizul cred că se va da doar pentru, așa cum este legal, transferul definitiv.
De altfel, Romsilva a susținut acest lucru încă de la început, doar că oficialii n-au avut șanse să-l convingă pe primar.", a declarat Mugurel Ghinescu, Romsilva.
Locuitorii complexului au trecut printr-un coșmar similar și la jumătatea anului 2017. De această dată, însă, nimeni nu știe sigur când se va debloca drumul.
Asta și pentru că primăria de sector s-a dovedit, practic, inexistentă în acest scandal și nu a făcut niciun demers legal pentru a încerca preluarea drumului respectiv, cu toate că Romsilva a transmis și către administrația condusă de Clotilde Armand un comunicat privind această posibilitate. Armand a pornit, în schimb, un război al declaraților în acest caz și a catalogat măsura de închidere a drumului chiar înainte de începerea școlii drept una greșită, motivată politic. Romsilva i-a amintit imediat primarului de sector că instituția s-a oferit să cedeze drumul în administrarea instituției pe care o conduce încă din 2019.