Pe data de 10 august, Biserica Ortodoxă îi prăznuiește pe Sfinții Mucenici Lavrentie, Arhip și Ipolit, trei martiri care au suferit pentru credința lor în Hristos în timpul persecuției împăratului Valerian (253-260). Aceștia au dat dovadă de curaj, răbdare și dragoste față de Dumnezeu și de aproapele lor, lăsându-ne un exemplu de mărturisire a adevărului în fața tiraniei.
Sfântul Lavrentie a fost arhidiaconul papei Sixt al II-lea, care l-a numit administrator al bunurilor Bisericii din Roma. Când papa a fost arestat și dus la moarte, Sfântul Lavrentie i-a cerut să nu-l lase singur, dar papa i-a spus că el va urma după trei zile. În acest timp, Sfântul Lavrentie a împărțit averea Bisericii la săraci și a ascuns vasele sfinte. Când a fost chemat de Valerian să-i dea comorile Bisericii, el i-a adus pe cei săraci, bolnavi și nevoiași, spunând că aceștia sunt adevăratele comori ale Bisericii. Pentru această îndrăzneală, el a fost supus la chinuri groaznice, fiind ars pe un grătar de fier încins. În mijlocul suferinței, el nu și-a pierdut nădejdea și umorul, ci i-a spus chiar și călăului să-l întoarcă pe partea cealaltă, pentru că era gata prăjit. Înainte de a-și da sufletul în mâinile lui Dumnezeu, el a binecuvântat poporul și s-a rugat pentru Roma.
Sfântul Arhip a fost un soldat roman care păzea închisoarea unde era ținut Sfântul Lavrentie. Acolo el a văzut minunile pe care le făcea sfântul, vindecând pe mulți orbi prin rugăciune. Impresionat de puterea lui Dumnezeu, el a crezut în Hristos și a fost botezat de Sfântul Lavrentie. Pentru aceasta, el a fost prins și aruncat în temniță. Apoi a fost dus la judecată și torturat cu fiarele și cu focul. În cele din urmă, i s-a tăiat capul cu sabia.
Sfântul Ipolit a fost tribunul care avea sub comanda sa pe Sfântul Arhip. El era un om cult și învățat, dar se împotrivea credinței creștine. Când a văzut însă mărturia lui Arhip și a altor mucenici, el s-a cutremurat și s-a convertit la Hristos. El l-a mărturisit pe Domnul în fața împăratului și a renunțat la demnitatea sa. Atunci Valerian l-a condamnat la moarte prin spânzurare.
Acești trei sfinți mucenici ne arată cum credința în Hristos ne dă putere să înfruntăm orice greutate și să rămânem fideli până la capăt. Ei ne îndeamnă să fim generoși cu cei săraci, să fim milostivi cu cei bolnavi și să fim martori ai lui Hristos în lumea aceasta. Să-i cinstim cu evlavie și să le cerem ajutorul lor în rugăciune.