Ortodoxe
Aşezarea cinstitului brâu al Maicii Domnului în raclă
Greco-catolice
Aşezarea în raclă a brâului Maicii Domnului
Romano-catolice
Ss. Raimund Nonnatus, călug.; Nicodim; Iosif din Arimateea
Biserica sărbătoreşte Aşezarea cinstitului brâu al Maicii Domnului în raclă în ziua de 31 august.
"Cinstitul Brâu al Preacuratei Maicii lui Dumnezeu, cel adus în Constantinopol într-un sicriaş de aur cu pecetluire împărătească, a fost pus în biserica pe care drept credinciosul împărat Teodosie cel Tânăr o zidise în numele Preasfintei Născătoare de Dumnezeu, la locul ce se numea Halcopratie, adică 'târgul de aramă'" (Vieţile Sfinţilor).
După multă vreme, la rugămintea împăratului Leon (886-911), patriarhul Constantinopolului a deschis racla, a luat brâul Maicii Domnului, şi, înconjurat de un sobor de preoţi, a mers la palat şi s-a rugat pentru tămăduirea împărătesei, care era chinuită de un duh necurat, "deci se făceau multe rugăciuni către Dumnezeu pentru împărăteasa care pătimea" (Vieţile Sfinţilor).
Împărăteasa era încredinţată, prin vedenie dumnezeiască, că se va vindeca dacă se va atinge de brâul Maicii Domnului.
"Când patriarhul l-a întins pe el deasupra împărătesei, îndată s-a scăpat de chinuirea diavolească şi a câştigat desăvârşit tămăduirea bolii sale" (Vieţile Sfinţilor).
S-a aşezat apoi Brâul Maicii Domnului înapoi în raclă şi a fost rânduită o sărbătoare pentru aducere aminte a acestei întâmplări minunate. (sursă: vol. "Vieţile Sfinţilor")