Cine sunt Sânzienele
Sânzienele îşi au originea într-un stravechi cult al soarelui, iar în unele zone, sărbătoarea se mai numeşte şi „Cap de vară". În imaginaţia populară, Sânzienele sunt nişte fete frumoase, care trăiesc prin păduri sau pe câmpii, cel mai adesea, dansând. Potrivit etnologului Marcel Lutic, „ele sunt socotite zâne ale câmpului, dând puteri deosebite florilor şi buruienilor, astfel încât acestea, în preajma sărbătorii de pe 24 iunie, devin plante de leac. Nu întâmplător, după sărbătoarea Sânzienelor, toate plantele dau îndărăt, adică nu mai cresc deloc".
Sânzienele sunt plante cu flori galbene-aurii și au un miros plăcut. În ziua de Sânziene, buchetele și cununile împletite din aceste flori se așază pe porți, uși, ferestre, pe câmp spunându-se că apară de forțele malefice și aduc noroc, sănătate și belșug oamenilor, animalelor și semănaturilor (vor înflori că Sânzienele).
Tradiții și superstiții de Sânziene
Sărbătoarea este legată de cultul recoltei, al vegetației și al fecundității, iar modul în care este întâmpinată la țară, unde se mai păstrează tradiția, amintește în același timp de creștinism, de pagânism și de vrăjitorie. În noaptea de 23 spre 24 iunie, femeile merg în căutare de ierburi care vor fi folosite ulterior pentru vindecarea bolilor și pentru descântece. Aceste ierburi se duc la biserica pentru a fi sfințite și “descărcate” de influențele negative ale Ielelor sau Rusaliilor, zânele rele ale pădurilor. După acest ritual, ierburile vor fi numai bune de leac.
În noaptea de 23 spre 24 iunie, fetele nemăritate își pun flori de sânziene sub pernă pentru a-și visa ursitul. O altă tradiție spune că fetele care vor purta flori de sânziene în păr sau în sân în această zi vor deveni mai atrăgătoare și mai drăgăstoase. Se spune că, în această noapte, forțele naturii ajung la apogeu și că porțile dintre noi și celelalte lumi paralele se deschid, fiind o noapte propice pentru ritualuri magice.
Acum este momentul în care întâlnirile cu entități din alte dimensiuni sunt foarte probabile. Roua din noaptea de Sânziene are de asemenea proprietăți magice. Fetele care vor să își afle destinul trebuie să se spele în zorii zilei de 24 iunie cu rouă de pe flori. Totodată, se spune că cei care se spală cu rouă în zorii zilei de 24 iunie vor fi chipeși și supli. Dacă nu aveți un talisman încă, cea mai ușoară metodă de a va crea unul este să lăsăți un obiect afară în această noapte. Roua care se depune pe el îi va conferi proprietăți magice, cu condiția să îl luați de afară înainte de răsărit.
Pentru cei care vor că iubirea lor să nu piară în veci este indicat că în această noapte să se scalde împreună în mare, tradiția spunând că, așa, dragostea lor va fi eternă. În ziua de Sânziene, fetele și băieții împletesc din flori de sânziene cununi sub formă de cerc, respectiv de cruce și le aruncă pe casă. Dacă acestea rămân pe casă, e semn de nuntă, dacă revin pe pământ e semn că trebuie să-și mai aștepte ursitul (ursita). În această zi, băieții neînsurati se întâlnesc cu fetele nemăritate și le stropesc cu apă. După aceea, fetele se prind (doar ele) într-o hora denumită Hora Drăgaicelor.