Proiectul include folosirea a trei drone dedicate pentru misiuni complexe de căutare-salvare folosind AI, aparate care fac faţă unor condiţii dificile de căutare şi care au opţiuni de termoviziune, zbor automat şi senzori anticoliziune.
Sistemul implementat începând de sâmbătă de Salvamont Braşov este susţinut de o companie de telefonie mobilă şi este dotat cu soluţia software de detecţie automată a persoanelor dispărute precum şi cu echipamente de ultimă generaţie necesare pentru buna desfăşurare a misiunilor de salvare.
„În cadrul acestui proiect, Serviciul Public Judeţean Salvamont Braşov operează trei drone de ultimă generaţie dedicate pentru misiuni complexe de căutare-salvare folosind sisteme avansate de fotogrametrie, termoviziune, zbor automat, urmărire relief, timp de zbor prelungit, camere foto-video multiple, cartografiere pentru hărţi 3D şi capturare date pentru analiza automată folosind Inteligenţa Artificială precum şi 2 drone cu cameră foto performantă. Dronele sunt dotate cu senzori anticoliziune 360 de grade, zoom puternic de până la 56x, zbor îndelungat de până la 45 minute cu un singur acumulator şi set suplimentar de încă 3 acumulatori pentru a face faţă celor mai grele misiuni. Programul software inovator, SARUAV, bazat pe Inteligenţă Artificiala, vine în sprijinul echipelor de salvare pentru căutarea şi găsirea persoanelor dispărute pe munte sau în zone greu accesibile. Acest lucru se realizează în baza unui set de fotograme capturate cu drone, iar programul face detecţia automată a oamenilor, folosind anumite indicii, precum elemente de îmbrăcăminte, piese de echipament, sau diferite obiecte, pentru indicarea locaţiilor precise unde se poate interveni. Programul poate procesa 100 de fotograme în aproximativ două minute, indicând operatorului indiciile asociate cu coordonatele GPS exacte ale locaţiei”, informează, sâmbătă după amiază, oficialii Salvamont Braşov .
Centrul judeţean de analiză şi intervenţie cu drone din Braşov va fi disponibil non stop, cu ajutorul piloţilor de drone instruiţi din rândul salvatorilor montani şi al voluntarilor. Centrul va putea fi folosit şi de celelalte instituţii care desfăşoară activităţi de căutare a persoanelor dispărute în afara zonelor montane, precizează sursa citată.