Declarația a fost făcută la reuniunea Consiliului consultativ pentru drepturile omului de pe lângă Kremlin, a cărei stenogramă completă a fost făcută publică o zi mai târziu, transmite Agerpres.
Refuzul deschiderii unei anchete vine în contextul în care mai multe țări europene au acuzat Moscova că a fost implicată în otrăvirea cunoscutului opozant şi militant rus anticorupţie. Incidentul a avut loc în august. În timpul unui zbor în Siberia, acestuia i s-a făcut rău, fiind transportat, două zile mai târziu, într-un spital din Germania, la solicitarea Berlinului.
Potrivit analizelor făcute ulterior în trei laboratoare din Europa, opozantul rus a fost otrăvit cu un agent neurotoxic din grupa Noviciok, o substanţă concepută de specialişti sovietici în scopuri militare. Rezultatele analizelor au fost confirmate și de Organizaţia pentru Interzicerea Armelor Chimice (OIAC).
După ce inclusiv Navalnîi a acuzat Moscova de implicare în otrăvirea sa, diplomația rusă a denunțat lipsa de cooperare din partea europenilor, pentru că ar refuza să îi transmită datele medicale ale acestuia.
În urmă cu doi ani, tot cu un agent neurotoxic din grupa Noviciok au fost otrăviţi, în Marea Britanie, fostul agent dublu rus Serghei Skripal şi fiica sa, Iulia. Cei doi au supravieţuit, însă un cetăţean britanic care a intrat în contact cu respectiva substanţă a decedat.