Demnitarii au dreptul să își angajeze până la cinci consilieri, intrați în aparatul de stat fără concurs, primesc mașină cu șofer, au dreptul să ceară locuință de la RAPPS, pot avea o sumă de protocol la dispoziție și au un salariu brut de aproximativ 19.000 de lei. Trist este că pentru pensionari și seniori aleșii nu găsesc bani.
Pe majoritatea secretarilor de stat îi leagă apartenența politică, de cele mai multe ori de o organizație locală, iar pe alții îi recomandă doar gradele de rudenie pentru această funcție! Cum este cazul lui Tudor Buzatu, fiul lui Dumitru Buzatu, președintele PSD Vaslui și al senatoarei PSD Gabriela Crețu. Fiul a primit o funcție în Guvern, în 2018, în cabinetul Anei Birchall, și a doua, în Secretariatul General al Guvernului, în 2022.
„Cu cât ne îndepărtăm de alegeri, numărul de secretari de stat se înmulțește pentru că presiunile organizațiilor locale ale partidelor cresc și, crescând această presiune, prim-miniștrii, interesați să aibă sprijinul organizațiilor locale, vor face aceste concesii. (...) Când la mijloc e o coaliție de partide mari, nevoia de multe posturi, ca să mulțumești pe toată lumea, crește,” spune politologul Cristian Pîrvulescu.
La Ministerul Mediului apare un nou secretar de stat, o dată la trei luni. La începutul lui martie, aici erau deja șase posturi de secretar de stat.
Iar Sorin Grindeanu este ministrul cu cei mai mulți secretari de stat. Are doi la cabinetul de vicepremier și alți șapte secretari de stat la ministerul Transporturilor. Cei de la cabinet sunt colegii săi de partid, Sorinel Vrăjitoru și Florin Manole, foști deputați PSD care nu au mai prins loc în Parlament în 2020.
Iar la minister, Grindeanu e ajutat de trei liberali, Ion Scrioșteanu, fost administrator al județului Ilfov și consilier al fostului președinte al Consiliului Județean, Marian Petrache, Adrian Foghiș, un apropiat al lui Ilie Bolojan și de Ion Popa, de la Argeș, propus de Alina Gorghiu. Iar secretarii din partea PSD sunt Bogdan Mândrescu, fost șef al Companiei de Aeroporturi, Constantin-Gabriel Bunduc, susținut de PSD Bacău, Ionuț Cristian Săvoiu, fost deputat PSD de Dâmbovița, și Șandor Gabor de la UDMR.