Statele care au interzis total fumatul sunt fie anglo-saxone (Marea Britanie, Irlanda), fie nordice (Norvegia, Islanda, Olanda), fie state foste comuniste (Ungaria, Bulgaria, Letonia, Lituania, Macedonia) sau micile insule din Marea Mediterană (Cipru, Malta), conform profit.ro.
Legile antifumat din majoritatea statelor europene prevăd excepții precum amenajarea, în hoteluri și la diverse locuri de muncă, de spații special destinate fumătorilor.
În Spania, de exemplu, s-a interzis fumatul în baruri și restaurante, însă, spre deosebire de România, unde interdicția este totală, la iberici fumatul este permis în cluburile de fumători pentru membri, cluburi constituite ca persoană juridică cu statut de organizație non-profit.
Marea Britanie și Scoția și-a rezervat dreptul de a permite fumatul în pub-urile care amenajează fumătorilor spații, nu mai mari de 50% din suprafața totală a localului.
CCR a respins, miercuri, sesizarea formulată de 33 de senatori, care susţineau că, prin definirea spaţiului public închis, legea introduce o formă de discriminare. Decizia fost luată în unanimitate de judecători, care au precizat că niciun argument invocat în sesizarea celor 33 de senatori nu se susţine. Aşadar, legea va merge mai departe la preşedintele Klaus Iohannis pentru a fi promulgată, urmând să intre în vigoare la 45 de zile de la publicarea sa în Monitorul Oficial.
Cei care nu vor respecta legea vor fi sancţionaţi: persoanele fizice riscă amenzi între 100 şi 500 de lei, iar persoanele juridice pot fi amendaţi cu până la 15.000 de lei sau pot fi chiar obligaţi să închidă localul, dacă nu se află la prima abatere.
Pe de altă parte, la terasele aflate în aer liber, fumatul va fi permis, a precizat deputata PSD Aurelia Cristea, iniţiatoarea legii anti-fumat, la Realitatea TV. În ceea ce priveşte fumatul pe plajă, spre exemplu, aceasta a arătat că vor trebui stabilie anumite norme în acest sens.
De asemenea, legea antifumat interzice fumatul în spaţiile de la locul de muncă şi în orice loc de joacă pentru copii, fie că este spaţiu închis sau în aer liber. Interdicţia se aplică şi în mijloacele de transport în comun, în unităţile sanitare, de învăţământ, precum şi cele destinate protecţiei şi asistenţei copilului, de stat şi private.