Obținerea acestui statut va permite, de acum înainte, încheierea contractelor de achiziții de echipamente militare „fără a mai fi nevoie de vreun avans, derularea programelor guvern la guvern de tip LOA (Letters of Offer and Acceptance) fiind posibilă prin programarea trimestrială a plăților pe întreaga perioadă de derulare a acestora”, a transmis ministrul Apărării.
Anunțul a fost făcut după întâlnirea ministrului Nicolae Ciucă, luni, la sediul MApN, cu Heidi Grant, directorul Agenției pentru Cooperare în Domeniul Apărării și Securității din Statele Unite ale Americii.
„Înscrierea României în rândul țărilor care beneficiază de statutul Dependable Undertaking în programele derulate cu Guvernul SUA vine ca o recunoaștere a seriozității cu care am tratat contractele de tip LOA pentru înzestrarea Armatei României și are o valoare intrinsecă deosebită, și anume recunoașterea statutului de partener de încredere. Eșalonarea plăților pentru angajamentele viitoare va facilita atingerea obiectivelor pe care ni le-am propus pe linia dotării cu echipamente performante și, implicit, va crește gradul de securitate al României”, a mai transmis ministrul Ciucă.
În timpul întâlnirii celor doi oficiali au fost trecute în revistă programele de cooperare tehnico-militară dezvoltate în parteneriat, prilej cu care ministrul român a reafirmat angajamentul României pentru alocarea bugetară de 2% din PIB pentru apărare, din care cel puțin 20% pentru echipamente majore și pentru respectarea calendarelor de implementare a programelor esențiale de înzestrare.
Întâlnirea cu directorul Agenției pentru Cooperare în Domeniul Apărării și Securității este o continuare a dialogului început în luna octombrie 2020, la Washington DC, cu ocazia vizitei oficiale a ministrului apărării naționale în Statele Unite ale Americii, a mai precizat Ministerul Apărării Naționale într-un comunicat de presă.
Reamintim că SUA și România au semnat în octombrie 2020, la Washington, „Foaia de parcurs dedicată cooperării la nivelul apărării 2020-2030”, privind prioritățile strategice pentru consolidarea cooperării la Marea Neagră, rotația continuă a forțelor SUA în Romania, întărirea eforturilor în domeniul securității cibernetice, rezilienței, respectiv asistența SUA pentru îndeplinirea țintelor de capabilități aliate și modernizarea forțelor armate.