Rușii comentează decizia Guvernului de la București, de a aloca aproape 1,5 miliarde de euro pentru a moderniza armata și de a ajunge la plafonul de 2% din PIB alocat pentru apărare.
Motivul invocat este criza ucraineană. Aparent, este prevăzut să se prevină în acest fel o eventuală agresiune rusă, temă care s-a transformat într-o sperietoare foarte eficientă, adaptată unor scopuri diverse – comentează luni RIA Novosti, într-un articol transmis de emisia în limba franceză.
Aceste 1,5 miliarde de euro au provocat o gaură imensă în bugetul naţional al României, unul deja foarte redus. Populaţia va trebui aşadar să strângă şi mai mult cureaua, pe „talia sa de viespe”. Jurnaliştii locali scriu că SUA nu au nevoie de o bază militară în România. Forţe militare americane vor fi desfăşurate pe teritoriul românesc pentru o „intervenţie umanitară” contra vecinilor ţării la momentul oportun, adaugă agenţia rusă.
Americanii sunt activi şi în Bulgaria. Washingtonul vrea să ajute armata bulgară să se modernizeze şi să-şi consolideze integrarea în NATO, în logica evenimentelor recente. Potrivit mai multor mărturii, Bulgaria ar furniza echipamente militare atât armatei, cât şi „batalioanelor punitive ucrainene”, ceea ce contravine regulilor şi acordurilor în vigoare.
Economista bulgară Nina Dulgherova a apreciat că sectorul energetic al Bulgariei a intrat total sub influenţa SUA. Comentariul său a survenit anunţului secretarului de stat american John Kerry potrivit căruia SUA au intenţia de a trimite în Bulgaria un consilier la Ministerul Energiei. Sub presiunea Occidentului, Bulgaria a pierdut deja venituri importante care ar fi fost obţinute în urma tranzitării teritoriului său a gazului în cadrul proiectului energetic South Stream, iar astăzi ea şi-ar putea pierde suveranitatea în luarea de decizii economice şi politice esenţiale, continuă RIA Novosti.
Dar, în orice caz, obedienţa şi dependenţa sunt criterii indispensabile pentru toţi politicienii din Europa de Est care pretind funcţii guvernamentale, iar cei mai impertinenţi dintre ei îşi construiesc carierele politice pe acuzaţii nefondate şi absurde potrivit cărora Rusia destabilizează situaţia din Balcani, încheie agenţia de presă rusă.