Rezultate vot turul 2 - Cel mai dezechilibrat tur 2 al alegerilor democratice din Romania, din toate timpurile, a fost cel din anul 2000, atunci cand candidati erau Ion Iliescu si Vadim Tudor. Rezultatul final procentual a fost de 66,8% - 33,2% in favoarea candidatului PDSR.
In acel an numarul votantilor a fost in turul doi de aproape 10,2 milioane, mai mic decat in primul tur cand votasera peste 11,5 milioane de romani. De mentionat e faptul ca in primul tur au avut loc si alegeri parlamentare pe langa cele prezidentiale, spre deosebire de 2019 cand alegerile parlamentare si prezidentiale sunt decalate la aproape un an distanta.
Alt lucru statistic interesant legat de acele alegeri consta in faptul ca in primul tur Vadim Tudor a primit aproximativ 3,2 milioane de voturi, iar in turul al doilea a strans 3,3 milioane, in timp ce Ion Iliescu a avut aproape 4,1 milioane voturi in primul tur si in al doilea 6,7.
In comparatie, in 2019 in primul tur al alegerilor Iohannis a strans 3,5 milioane voturi, iar Viorica Dancila 2,05 milioane voturi.
Secțiile de vot din țară au fost deschise la ora 7.00 și se vor închide la ora 21.00. Votarea poate fi prelungită până la ora 23,59 pentru alegătorii care se află la sediul secţiei de votare la ora 21,00, precum şi pentru cei care se află la rând în afara acestuia.
Alegeri prezidențiale 2019, turul 2. Prezența de vot la ora 10.15 a trecut de 8 procente, votaseră aproape 1,5 milioane români. Prezența este mult mai mică decât în 2014, când la aceeași oră în turul doi votaseră 8,52%, potrivit datelor furnizate de Biroul Electoral Central (BEC).
Alegeri prezidențiale 2019, turul 2. Prezența la vot la ora 9.00 este de 3,3%, ceea ce reprezintă peste 600.000 votanți. Prezența este mai mică decât în primul tur, când 3,51% dintre români au votat după primele două ore.
Imediat după ora 9.00 a votat și actual președinte Klaus Iohannis, candidat din partea PNL în lupta pentru Cotroceni. Iohannis a spus că votează pentru o Românie modernă și că va aștepta "cu ceva emoții" rezultatul votului, la ora 21.00
Alegeri prezidențiale 2019, turul 2. În jurul orei 8.00 s-au prezentat la vot actualul premier Ludovic Orban și fostul premier și actual candidat la prezidențiale Viorica Dăncilă:
(foto: Inquam Photos / Octav Ganea )
Alegeri prezidențiale 2019, turul 2. Prezența la vot la ora 8,40 este de 2,5%, ceea ce reprezintă peste 460.000 votanți.
Alegeri prezidențiale 2019, turul 2. Prezența a urcat la 1,57% la ora 8,10, ceea ce reprezintă 290 de mii de votanți.
Alegeri prezidențiale 2019, turul 2. La urne sunt aşteptaţi peste 18 milioane de români. În ţară, sunt organizate 18.748 de secţii de votare. Potrivit AEP, numărul total al alegătorilor înscrişi în listele electorale permanente este 18.217.411.
Alegeri prezidențiale 2019 turul 2. Iohannis, câștigătorul din primul tur. Dăncilă, pe locul al II-lea
Alegeri prezidențiale 2019, turul 2. Președintele în funcție, Klaus Iohannis, a câștigat primul tur al alegerilor prezidențiale, cu aproape 38% din voturile românilor, în timp ce Viorica Dăncilă a trecut puțin de 22%, potrivit rezultatelor oficiale prezentate de Biroul Electoral Central.
Preşedintele Klaus Iohannis conduce în primul tur al alegerilor prezidenţiale cu 37,82%, urmat de candidatul PSD Viorica Dăncilă - 22,26%, adică 2.051.725 de voturi, şi de candidatul Alianţei USR PLUS Dan Barna - 15,02%.
Alegeri prezidențiale 2019 turul 2. Câți români au votat în Diaspora? Află în timp REAL!
Potrivit AEP, paşaportul simplu, paşaportul simplu electronic şi paşaportul simplu temporar pot fi folosite doar de cetăţenii români cu domiciliul în străinătate care votează în România.
În ţară, cetăţenii votează la secţia de votare la care este arondată strada sau localitatea unde îşi au domiciliul ori reşedinţa, iar în cazul în care se află în altă unitate administrativ-teritorială pot vota la orice secţie de votare din cadrul acesteia.
Pentru alegătorii netransportabili din motive de boală sau invaliditate, din ţară, preşedintele biroului electoral al secţiei de votare poate aproba, la cererea scrisă a acestora, depusă cel mai târziu în preziua votării, însoţită de copii ale unor acte medicale sau alte acte oficiale din care să rezulte că persoanele respective sunt netransportabile, ca o echipă formată din cel puţin doi membri ai biroului electoral să se deplaseze cu o urnă specială şi cu materialul necesar votării - ştampilă cu menţiunea "VOTAT", buletine de vot şi timbre autocolante.
Ca şi în primul tur, operaţiunile privind numărarea voturilor, inclusiv a celor prin corespondenţă, sunt înregistrate video şi audio şi se desfăşoară în prezenţa tuturor membrilor birourilor electorale ale secţiilor de votare şi a persoanelor acreditate.
Persoanele acreditate să asiste la efectuarea operaţiunilor electorale la primul tur de scrutin sunt de drept acreditate să asiste la efectuarea acestor operaţiuni şi la al doilea tur.
Votul pentru românii din străinătate a început vineri. De asemenea, românii din străinătate au putut vota la acest scrutin prin corespondenţă.
Românii îşi aleg, pe 24 noiembrie 2019, preşedintele. Aproximativ 19 milioane de români sunt așteptați la urnele de vot pentru a-și alege viitorul președinte: Klaus Iohannis, cel care a obţinut, după rezultate alegeri prezidenţiale 2019 primul tur, potrivit rezultatelor oficiale prezentate de Biroul Electotal Central (BEC), 37,82% din voturi, sau Viorica Dăncilă, cea care a obţinut, conform rezultate alegeri prezidenţiale 2019 primul tur, 22,26% din voturi. Din cei 14 candidaţi care au intrat, oficial, în cursa pentru Cotroceni, în primul tur al prezidenţialelor, pe 10 noiembrie 2019, Iohannis şi Dăncilă au obţinut majorităţi confortabile de voturi, care le-au permis să între în turul doi al alegerilor prezidenţiale.
Lupta nu este deloc uşoară, iar fiecare vot contează! TU DECIZI! În sarcina celui care va ieşi învingător la alegeri prezidenţiale 2019 intră responsabilităţi majore, buna funcţionare a instituţiilor, angajarea ţării pe plan extern şi garantarea integrităţii teritoriale a României fiind doar câteva dintre acestea.
LIVE UPDATE rezultate alegeri prezidenţiale 2019 turul 2. Cum votăm? Pe tot parcursul zilei de duminică, 24 noiembrie 2019, site-ul nostru, www.realitatea.net, vă va oferi, aşa cum v-a obişnuit deja, informații transparente, complete şi, extrem de important, ŞTIRI LIVE - în timp real despre întregul proces de votare: reguli la vot, prezenţa la urne, eventuale incidente la vot şi, pe finalul zilei, EXIT POLL alegeri prezidenţiale 2019 şi rezultate alegeri prezidenţiale 2019.
Reamintim că secțiile de votare se deschid duminică, la ora 7:00, și se închid la ora 21:00. Procesul de votare se poate prelungi, însă, până cel mai târziu la ora 23:59 pentru alegătorii care se află la sediul secţiei de votare la ora 21:00, precum şi pentru cei care se află la rând, în afara sediului secţiei de votare.
În acest articol veţi vedea LIVE UPDATE rezultate alegeri prezidenţiale 2019 turul 2. Iată, aşadar, informaţii LIVE, relevante, de ultima oră, despre rezultate alegeri prezidenţiale 2019 turul 2. Tot aici VEZI LIVE prezenţa la vot.
Foarte important! Potrivit legii, turul 2 de scrutin la alegeri prezidențiale 2019, din 24 noiembrie 2019, are loc în aceleași secții de votare și circumscripții electorale, precum și pe baza acelorași liste de alegători de la primul tur de alegeri prezidenţiale 2019.
REZULTATE ALEGERI PREZIDENȚIALE 2019 turul 2. Actele de care ai nevoie pentru a vota la alegerile prezidențiale 2019
LIVE UPDATE ALEGERI PREZIDENȚIALE 2019 turul 2. Cetățenii români cu domiciliul sau reședința în România care în ziua votării se află în țară își pot exercita dreptul de vot la secțiile de votare organizate în România în baza unuia dintre următoarele acte de identitate, valabile în ziua votării: cartea de identitate, cartea de identitate provizorie, buletinul de identitate, pașaportul diplomatic, pașaportul diplomatic electronic, pașaportul de serviciu, pașaportul de serviciu electronic și, în cazul elevilor din școlile militare, carnetul de serviciu militar.
Pașaportul simplu, pașaportul simplu electronic și pașaportul simplu temporar pot fi folosite pentru exercitarea dreptului de vot numai de cetățenii români care votează în străinătate sau de cetățenii români cu domiciliul în străinătate care votează în România.
Rezultate alegeri prezidențiale 2019 turul 2. Cine are drept de vot
Rezultate ALEGERI PREZIDENȚIALE 2019. La alegerile prezidențiale, pot vota cetățenii români care au vârsta de 18 ani, împliniți până în ziua alegerilor inclusiv.
NU AU DREPT DE VOT: debilii sau alienații mintal puși sub interdicție și nici persoanele condamnate prin hotărâre judecătorească definitivă la pierderea drepturilor electorale.
LIVE UPDATE ALEGERI PREZIDENȚIALE 2019. Unde se poate vota
După ce am văzut cine poate și, mai ales, cine NU poate vota la alegeri prezidențiale 2019 turul 2, să notăm UNDE SE POATE VOTA. Așadar, potrivit art. 44 din Legea nr. 370/2004, alegătorul votează la una dintre următoarele secții de votare:
- în cazul în care se află în unitatea administrativ-teritorială unde își are domiciliul sau reședința, poate vota numai la secția de votare la care este arondată strada sau localitatea unde își are domiciliul ori reședința, conform legii;
- în cazul în care se află în altă unitate administrativ-teritorială decât cea unde își are domiciliul sau reședința, poate vota la orice secție de votare din cadrul acesteia;
- în cazul în care îndeplinește funcția de membru al biroului electoral al secției de votare sau de operator de calculator al biroului electoral al secției de votare ori asigură menținerea ordinii, votează la secția de votare unde își desfășoară activitatea;
- în cazul în care are mobilitate redusă, poate vota la orice secție de votare care îi asigură accesul la vot;
- în cazul în care se află în străinătate, poate vota la orice secție de votare organizată în străinătate.
De asemenea, cetățenii români au posibilitatea de a vota prin corespondență, dacă s-au înregistrat online în acest sens.
Pentru alegătorii netransportabili din motive de boală sau invaliditate, din țară, președintele biroului electoral al secției de votare poate aproba, la cererea scrisă a acestora, depusă cel mai târziu în preziua votării, însoțită de copii ale unor acte medicale sau alte acte oficiale din care să rezulte că persoanele respective sunt netransportabile, ca o echipă formată din cel puțin 2 membri ai biroului electoral să se deplaseze cu o urnă specială și cu materialul necesar votării – ștampilă cu mențiunea “VOTAT”, buletine de vot și timbre autocolante necesare pentru a se efectua votarea (art. 45 alin. (1) din Legea 370/2004).
Cererile de votare prin intermediul urnei speciale formulate de persoanele cu drept de vot internate în spitale pot fi depuse, cel mai târziu în preziua votării, la mai multe secții de votare din localitatea în care se află spitalul, stabilite prin decizie a biroului electoral județean sau a biroului electoral al sectorului municipiului București, după caz (art. 45 alin. (5) din L 370/2004).
Procedura de exercitare a dreptului de vot de către persoanele reținute, deținute în baza unui mandat de arestare preventivă sau persoanele care execută o pedeapsă privativă de libertate, dar care nu și-au pierdut drepturile electorale este stabilită prin decizie a Biroului Electoral Central (art. 45 alin. (3) din L 370/2004).
Președintele biroului electoral al secției de votare este obligat să ia măsurile necesare pentru ca alegerile să decurgă în bune condiții. Atribuțiile acestuia se întind și în afara localului de votare, în curtea acestuia, în intrările în curte, în jurul localului de vot, precum și pe străzi și în piețe publice, până la o distanță de 500 m.
În afară de membrii biroului electoral al secției de votare, de operatorii de calculator, de persoanele însărcinate cu menținerea ordinii, de candidații, persoanele acreditate, reprezentanții Autorității Electorale Permanente și membrii birourilor electorale ierarhic superioare și de personalul tehnic desemnat să asigure remedierea deranjamentelor sistemelor informatice și de comunicații utilizate în procesul electoral, nicio altă persoană nu poate staționa în locurile publice din zona de votare sau în localul de vot mai mult decât timpul necesar pentru votare.
Pentru menținerea ordinii, președintele biroului electoral al secției de votare are la dispoziție mijloacele de ordine necesare, asigurate de primar și de prefect, împreună cu reprezentanții Ministerului Afacerilor Interne.
LIVE UPDATE ALEGERI PREZIDENȚIALE 2019. Atribuțiile Ministerului Afacerilor Interne
Ministerul Afacerilor Interne dispune măsuri pentru menținerea și asigurarea ordinii și liniștii publice în localitățile țării, pe întreaga perioadă electorală și, în mod deosebit, în ziua votării, precum și în zilele care premerg și succedă acestei zile.
Ministerul Afacerilor Interne, prin structurile sale, menține și asigură ordinea publică în zona secțiilor de votare și securitatea dosarelor întocmite de birourile electorale din țară, pe timpul transportului acestora la birourile electorale, respectiv la Biroul Electoral Central, precum și securitatea pe timpul tipăririi, transportului și depozitării buletinelor de vot și a celorlalte materiale necesare votării.
Personalul structurilor Ministerului Afacerilor Interne asigură, pe durata perioadei electorale, paza sediilor Biroului Electoral Central, Autorității Electorale Permanente, birourilor electorale județene, biroului electoral pentru secțiile de votare din străinătate, birourilor electorale ale sectoarelor municipiului București, birourilor electorale pentru votul prin corespondență din țară și ale birourilor electorale ale secțiilor de votare din țară.
ALEGERI PREZIDENȚIALE 2019. Contravenții - ce se pedepsește la votarea de la alegerile prezidențiale 2019
ALEGERI PREZIDENȚIALE 2019. Iată, în cele ce urmează, ce este INTERZIS să faci în cabina de vot.
Potrivit Codului Penal, anumite fapte sunt considerate infracţiuni: printre acestea se numără filmatul sau fotografiatul buletinului de vot sau intrarea în cabina de vot alături de altă persoană.
CONTRAVENȚII prevăzute de Legea nr. 370/2004 pentru alegerea Președintelui României, republicată, cu modificările și completările ulterioare, dacă acestea nu constituie infracțiuni (art. nr. 55):
1. a) înscrierea cu bună știință a unui alegător în mai multe liste electorale permanente, înscrierea în listele electorale sau listele electorale suplimentare a unor persoane fictive ori care nu au drept de vot;
2. b) păstrarea listelor electorale permanente în condiții necorespunzătoare;
3. c) neefectuarea la termen a comunicărilor prevăzute de lege și neoperarea acestora în listele electorale permanente;
4. d) efectuarea de operațiuni în listele electorale permanente de către persoane neautorizate;
5. e) necomunicarea către Autoritatea Electorală Permanentă a modificărilor operate în lista electorală permanentă;
6. f) încălcarea dispozițiilor art. 4 alin. (2) și art. 27 alin. (3);
7. g) încălcarea dispozițiilor referitoare la afișarea propunerilor de candidaturi prevăzute la art. 31 alin. (3);
8. h) folosirea de către un candidat a semnului electoral înregistrat la Biroul Electoral Central de către un alt candidat;
9. i) neluarea de către organizatori a măsurilor necesare desfășurării normale a adunărilor electorale, precum și distribuirea și consumarea de băuturi alcoolice în timpul acestor adunări;
10. j) distrugerea, deteriorarea, murdărirea, acoperirea prin scriere sau în orice mod a listelor electorale permanente, a copiilor de pe acestea sau a listelor electorale suplimentare;
11. k) nerespectarea dispozițiilor art. 37 alin. (1), (3), (4) și ale art. 39 alin. (4);
12. l) afișarea listelor electorale permanente, a copiilor de pe acestea sau a listelor electorale suplimentare; distrugerea, deteriorarea, murdărirea, acoperirea prin scriere sau în orice mod a platformelor-program afișate sau a oricăror altor afișe ori anunțuri de propagandă electorală tipărite;
13. m) nerespectarea deciziilor și hotărârilor birourilor electorale; nerespectarea hotărârilor și instrucțiunilor Autorității Electorale Permanente; nerespectarea hotărârilor Curții Constituționale;
14. n) tipărirea fără drept de buletine de vot, în vederea utilizării acestora în ziua alegerii;
15. o) refuzul de a permite accesul persoanelor acreditate în localul secției de votare, cu excepția cazurilor în care președintele biroului electoral al secției de votare limitează accesul persoanelor acreditate în localul secției de votare datorită mărimii acestuia;
16. p) refuzul de a primi și înregistra o întâmpinare, contestație sau orice altă cerere, formulată în scris;
17. q) refuzul de a se conforma dispozițiilor președintelui biroului electoral al secției de votare cu privire la asigurarea ordinii în localul de vot și în împrejurimi;
18. r) înmânarea buletinului de vot unui alegător care nu prezintă actul de identitate ori care refuză să semneze în lista electorală sau lista electorale suplimentare în care este înscris pentru primirea buletinului de vot și a ștampilei cu mențiunea «VOTAT»;
r^1) nerespectarea dispozițiilor legale privind prezența altor persoane în cabina de vot;
1. s) neaplicarea pe actul de identitate a ștampilei cu mențiunea “VOTAT” sau a timbrului autocolant, după caz, precum și reținerea actului de identitate, fără motive întemeiate, de către membrii biroului electoral al secției de votare;
ș) nerespectarea dispozițiilor art. 48 alin. (1) lit. e) privind citirea cu voce tare a opțiunii exprimate pe buletinul de vot; întocmirea de către birourile electorale ale secțiilor de votare a proceselor-verbale, cu încălcarea dispozițiilor prezentei legi;
1. t) continuarea propagandei electorale după încheierea acesteia, precum și sfătuirea în ziua votării a alegătorilor la sediul secțiilor de votare să voteze sau să nu voteze un anumit candidat;
ț) purtarea pe durata votării de către membrii birourilor electorale ale secțiilor de votare, persoanele însărcinate cu paza, persoanele acreditate sau de către operatorii de sondaj ai institutelor de sondare a opiniei publice sau ai societăților comerciale ori ai organizațiilor neguvernamentale de ecusoane, insigne ori alte însemne de propagandă electorală;
1. u) încălcarea de către membrii birourilor electorale a obligației de a participa la activitatea acestor birouri;
2. v) refuzul președintelui biroului electoral sau al locțiitorului acestuia de a elibera o copie certificată de pe procesul-verbal persoanelor îndreptățite potrivit prevederilor prezentei legi;
3. w) încălcarea condițiilor de acreditare de către persoanele acreditate potrivit art. 47 și operatorii de sondaj ai institutelor de sondare a opiniei publice, ai societăților comerciale ori ai organizațiilor neguvernamentale care au fost acreditate de Biroul Electoral Central prin decizie;
5. y) nerespectarea dispozițiilor art. 39 alin. (1)-(3) și (5);
6. z) nerespectarea dispozițiilor art. 41 privind afișajul electoral;
7. aa) nerespectarea dispozițiilor art. 43 alin. (12) privind comercializarea și consumul băuturilor alcoolice;
8. ab) nerespectarea dispozițiilor art. 43 alin. (4);
9. ac) nerespectarea dispozițiilor art. 48 alin. (1) lit. c).
Contravențiile prevăzute la art. 55 lit. b), c), d), e), g), j), k), l), m), o), p), ș), ț), u), v), z), ab) și ac) se sancționează cu amendă de la 1.000 lei la 2.500 lei, cele de la lit. f), h), q), t), w), x) și aa), cu amendă de la 1.500 lei la 4.500 lei, cele de la lit. a), i), n), r), r^1), s) și y), cu amendă de la 4.500 lei la 10.000 lei.
Constatarea contravențiilor prevăzute la art. 55 și aplicarea sancțiunilor prevăzute la alin. (1) se fac de către:
1. a) ofițerii, agenții și subofițerii din cadrul Poliției Române, Poliției de Frontieră Română și Jandarmeriei Române, precum și polițiștii locali, pentru faptele prevăzute la art. 55 lit. i), k), l), n), o), q), r), r^1), t), w), z) și aa);
2. b) președintele biroului electoral județean, biroului electoral al sectorului municipiului București sau al biroului electoral pentru secțiile de votare din străinătate, pentru faptele prevăzute la art. 55 lit. j), p), ș), ab) și ac);
3. c) președintele Biroului Electoral Central, pentru faptele prevăzute la art. 55 lit. f), g) și h);
4. d) președintele biroului electoral, în cazul săvârșirii contravențiilor de către membrii acestuia, ori președintele biroului electoral ierarhic superior, în cazul săvârșirii contravențiilor de către președinții birourilor electorale ierarhic inferioare sau de către locțiitorii acestora, pentru faptele prevăzute la art. 55 lit. n), s), ț), u) și v);
5. e) împuterniciții președintelui Autorității Electorale Permanente, pentru faptele prevăzute la art. 55 lit. a), b), c), d), e) și x);
6. f) împuterniciții președintelui Autorității Electorale Permanente, în cazul în care fapta prevăzută la art. 55 lit. m) este săvârșită de autorități ale administrației publice centrale sau locale și în cazul în care fapta prevăzută la art. 55 lit. y) este comisă de altcineva decât de radiodifuzori; președintele biroului electoral, în cazul în care fapta prevăzută la art. 55 lit. m) este săvârșită de către membrii biroului electoral, ori președintele biroului electoral ierarhic superior, în cazul săvârșirii faptei prevăzute la art. 55 lit. m) de către președinții birourilor electorale ierarhic inferioare; polițiști, în cazul în care fapta prevăzută la art. 55 lit. m) este săvârșită de alte persoane fizice sau juridice;
g) Consiliul Național al Audiovizualului, care se autosesizează sau poate fi sesizat de către cei interesați, pentru faptele prevăzute la art. 55 lit. y), în cazul în care acestea sunt comise de radiodifuzori.
ALEGERI PREZIDENȚIALE 2019 TURUL 2. Infracțiuni electorale prevăzute de Codul Penal
ART. 385
Împiedicarea exercitării drepturilor electorale
(1) Împiedicarea, prin orice mijloace, a liberului exerciţiu al dreptului de a alege sau de a fi ales se pedepseşte cu închisoarea de la 6 luni la 3 ani.
(2) Atacul, prin orice mijloace, asupra localului secţiei de votare se pedepseşte cu închisoarea de la 2 la 7 ani şi interzicerea exercitării unor drepturi.
ART. 386
Coruperea alegătorilor
(1) Oferirea sau darea de bani, de bunuri ori de alte foloase în scopul determinării alegătorului să voteze sau să nu voteze o anumită listă de candidaţi ori un anumit candidat se pedepseşte cu închisoarea de la 6 luni la 3 ani şi interzicerea exercitării unor drepturi.
(2) Nu intră în categoria bunurilor prevăzute în alin. (1) bunurile cu valoare simbolică, inscripţionate cu însemnele unei formaţiuni politice.
ART. 387
Frauda la vot
(1) Fapta persoanei care votează:
1. a) fără a avea acest drept;
2. b) de două sau mai multe ori;
3. c) prin introducerea în urnă a mai multor buletine de vot decât are dreptul un alegător se pedepseşte cu închisoare de la 6 luni la 3 ani sau cu amendă şi interzicerea exercitării unor drepturi.
(2) Cu aceeaşi pedeapsă se sancţionează utilizarea unei cărţi de alegător sau a unui act de identitate nul ori fals sau a unui buletin de vot fals.
ART. 388
Frauda la votul electronic
Tipărirea şi utilizarea de date de acces false, accesarea frauduloasă a sistemului de vot electronic sau falsificarea prin orice mijloace a buletinelor de vot în format electronic se pedepsesc cu închisoarea de la unu la 5 ani.
ART. 389
Violarea confidenţialităţii votului
(1) Violarea prin orice mijloace a secretului votului se pedepseşte cu amendă.
(2) Dacă fapta a fost comisă de un membru al biroului electoral al secţiei de votare, pedeapsa este închisoare de la 6 luni la 3 ani sau amendă şi interzicerea exercitării unor drepturi.
ART. 390
Nerespectarea regimului urnei de vot
(1) Deschiderea urnelor, înainte de ora stabilită pentru închiderea votării, se pedepseşte cu închisoare de la unu la 3 ani sau cu amendă şi interzicerea exercitării unor drepturi.
(2) Încredinţarea urnei speciale altor persoane decât membrilor biroului electoral al secţiei de votare ori transportarea acesteia de către alte persoane sau în alte condiţii decât cele prevăzute de lege se pedepseşte cu închisoare de la 3 luni la 2 ani sau cu amendă şi interzicerea exercitării unor drepturi.
ART. 391
Falsificarea documentelor şi evidenţelor electorale
(1) Falsificarea prin orice mijloace a înscrisurilor de la birourile electorale se pedepseşte cu închisoarea de la unu la 5 ani şi interzicerea exercitării unor drepturi.
(2) Cu aceeaşi pedeapsă se sancţionează şi înscrierea în copia de pe lista electorală permanentă ori de pe lista electorală complementară a unor persoane care nu figurează în această listă.
(3) Introducerea în uz sau folosirea unui program informatic cu vicii care alterează înregistrarea ori însumarea rezultatelor obţinute în secţiile de votare sau determină repartizarea mandatelor în afara prevederilor legii se pedepseşte cu închisoarea de la 2 la 7 ani şi interzicerea exercitării unor drepturi.
(4) Cu aceeaşi pedeapsă se sancţionează introducerea de date, informaţii sau proceduri care duc la alterarea sistemului informaţional naţional necesar stabilirii rezultatelor alegerilor.
ART. 393
Sancţionarea tentativei
Tentativa la infracţiunile prevăzute în art. 385 şi art. 387-391 se pedepseşte.
ALEGERI PREZIDENȚIALE 2019 turul 2. Cum se votează la alegeri prezidențiale 2019. Cum se pune ștampila pe buletinul de vot
LIVE UPDATE ALEGERI PREZIDENȚIALE 2019. Ștampila cu menţiunea "VOTAT" se aplică pe patrulaterul care corespunde partidului sau candidatului independent dorit. După aplicarea ștampilei, buletinul de vot se îndoaie, astfel încât pagina goală care poartă ştampila de control a secției de votare să rămână în afară. Buletinul se introduce apoi în urnă.
Îndoirea greşită a buletinului de vot NU atrage nulitatea votului, dacă secretul votului este asigurat.
Dacă aplicarea ștampilei se face în mod greșit, se poate solicita un nou buletin de vot, doar în cazul în care nu a fost introdus în urnă. Primul buletin va fi anulat.
După restituirea ștampilei, alegătorii își vor primi înapoi actul de identitate, pe care trebuie să fie aplicată ştampila cu menţiunea "VOTAT" sau un timbru autocolant.
ALEGERI PREZIDENȚIALE 2019 turul 2. Unde se votează. Secțiile de votare deschise în țară
ALEGERI PREZIDENȚIALE 2019 TURUL 2. Pe 24 noiembrie 2019, în ziua de alegeri prezidențiale 2019 turul 2, românii vor vota la secția de votare la care sunt arondați, în conformitate cu domiciliul din actul de identitate. Cei care nu cunosc numărul secției la care sunt arondați pot afla informația de pe pagina web www.registrulelectoral.ro, după ce vor completa CNP-ul, numele de familie și un cod generat automat.
Cei care în ziua de 24 noiembrie - ziua în care se organizează alegeri prezidențiale 2019 - nu se află în localitatea de domiciliu, pot vota la orice secție, pe lista suplimentară.
În cazul în care o persoană este omisă din lista permanentă, aceasta va fi înscrisă pe o listă suplimentară. În București, alegătorii pot vota doar la secția la care sunt arondați, nu poți vota pe listă suplimentară în alt sector.
Lista cu secțiile de votare poate fi consultată pe site-ul Autorității Electorale Permanente.
Rețineți: pe tot parcursul zilei de duminică, 24 noiembrie 2019, site-ul nostru, www.realitatea.net, vă va oferi informații complete, în timp real, despre procesul de votare. Ulterior, la ora 21:00, pe Realitatea PLUS și pe www.realitatea.net veți afla REZULTATE EXIT POLL ALEGERI PREZIDENȚIALE 2019 turul 2 IRES. De asemenea, AICI puteţi consulta LIVE PREZENŢA LA URNE la alegeri prezidenţiale 2019.