Premierul Mihai Tudose a acuzat joi seară Banca Națională a României că este responsabilă pentru o parte a deprecierii leului în față euro, afirmând că este nevoie de o discuție "foarte așezată și serioasă" cu conducerea băncii "despre ce se întâmplă și care ar trebui să fie rolul BNR".
"Sunt cel puţin surprins de aceste declaraţii. Cheltuim prea mulţi bani pentru susţinerea leului. Singurul instrument care ne mai rămâne este să majorăm dobânda-cheie. Nu ştiu dacă premierul ne recomandă să facem acest lucru. Nu am o poziţie oficială pe acest subiect, dar cred că Consiliul de Administraţie va avea un punct de vedere şi o întâlnire cu primul ministru. Dacă asta îşi doreşte de la noi, să majorăm dobânda de politică monetară...", a declarat Dan Suciu, purtătorul de cuvânt al BNR la Realitatea TV.
Oficialul BNR a mai spus că premierului trebuie să i se explice şi cum stau lucrurile în privinţa unei alte acuzaţii făcute seara trecută. Seful Executivului a acuzat faptul că în primăvara acestui an BNR a redus depozitele obligatorii ale băncilor comerciale de la 10 la 8% iar acest lucru a "disponibilizat" 500 de milioane de euro, "dintre care 280 deja au plecat din ţară".
"Să-i explicăm şi ce este cu acea eliberare de rezerve minime obligatorii (RMO - n.red), ce s-a întâmplat în mai nu are cum să influenţeze lucrurile în octombrie. Băncile au avut profit în fiecare an, nu profit impozitabil, ci contabil. Nu am văzut o schimbare în atitudinea băncilor în ultima perioadă, nu e nimic de reproşat, asta nu ţine de BNR", a explicat Dan Suciu.
Potrivit acestuia, o depreciere a leului de un procent într-o lună nu înseamnă că suntem în situaţia să vorbim de o criză pe piaţa valutară.
"Nu am avut discuţii cu premierul, nu a avut loc nicio discuţie cu Consiliul de Administraţie, dar la nivelul direcţiilor funcţionale ale BNR există discuţii şi contacte frecvente cu Ministerul de Finante", a mai spus oficialul BNR.