Ordonanța de urgență privind modificarea Codului penal și Codului de procedură penală trebuie să fie atacată la Curtea Constituțională, a afirmat miercuri procurorul general, Augustin Lazăr.
"După cum se vede, am fost puși în fața faptului împlinit. Este o bună provocare pentru autoritatea judecătorească și autoritatea judecătorească este cea care trebuie să demonstreze acum că are într-adevăr substanță și că nu poate fi tratată ca o cantitate neglijabilă”, a declarat procurorul general al României, Augustin Lazăr, înainte de începerea ședinței Consiliului Superior al Magistraturii.
Este necesar ca ordonanța să fie atacată și examinată de CCR, întrucât derapajul de neconstituționalitate este vădit și va putea fi observat cu ușurință, a subliniat Lazăr. "Pentru a avea o luptă antocorupție eficace, o aplicare alegii eficace, este nevoie să ai instrumente juridice la nivelul celor apți să combată acest fenomen”, a completat acesta.
Președintele Înaltei Curți de Casație și Justiție, Cristina Tarcea, a afirmat că ”niciodată n-a contat punctul de vedere al CSM”, adăugând că acest fapt ar trebui să se schimbe. "Cred că noi, ca popor, avem o problemă cu valorile morale și cred că ar trebui să ne gândim foarte serios spre ceea ce vrem să ne îndreptăm", a mai afirmat Tarcea.
Cele două acte normative nu se aflau marți pe ordinea de zi publicată pe site-ul Guvernului, şi nici pe cea suplimentară.
După doar trei ore, Ordonanţa de Urgenţă a fost publicată în Monitorul Oficial, iar aşa cum a precizat Florin Iordache, prevederile intră în vigoare, de îndată, dar există o singură excepţie: dezincriminarea abuzului în serviciu intră în vigoare la 10 zile de la publicarea în Monitorul Oficial.
În textul ordonanței de urgență se prevede, referitor la abuzul în serviciu, că răspunderea penală intervine doar în cazul unei pagube materiale de peste 200.000 de lei. În orice formă, OUG salvează mulţi lideri PSD cu dosare, printre care: Liviu Dragnea, Gabriel Oprea sau Nicuşor Constantinescu.
Oamenii nu au rămas indiferenţi: în jurul orei 00.40, aproximativ 12.000 de persoane erau deja în Piaţa Victoriei, pentru a protesta. Aceştia au scandat: "Demisia" şi "DNA, să vină să vă ia". În jurul Guvernului, jandarmii au pus garduri, pentru a proteja clădirea Guvernului, în care doar jurnaliştii au rămas baricadaţi, întrucât miniștrii au părăsit Palatul Victoria imediat după ședință.