Patru autobuze de evacuare a civililor au reuşit să părăsească portul ucrainean Mariupol printr-un culoar umanitar, a anunţat joi viceprim-ministrul ucrainean Irina Vereşciuk, într-un mesaj pe contul său de Telegram.
Evacuările ar trebui să aibă din nou loc joi, când Mariupol se află la un pas de a cădea în mâinile rușilor, după două luni de asediu.
Patru autobuze de evacuare au reușit să părăsească orașul asediat Mariupol miercuri printr-un coridor de evacuare, a declarat joi vicepremierul ucrainean Iryna Vereșciuk.
„Au petrecut noaptea în Berdiansk și acum se îndreaptă spre Vasylivka”, a anunțat Vereșciuk și a adăugat că „îi așteptăm în curând în Zaporojie”.
Anunțul vine după ce miercuri, autoritățile au anunțat că nu s-a putut constitui un coridor de evacuare din cauza ultimatumului rușilor pentru ultimii luptători ucraineni, refugiați în ultima redută dinn oraș - fabrica de oțel Azovstal. Inițial, Vereșciuk anunțase că a fost convenit un coridor de evacuare cu rușii pentru femei, copii și bătrâni, plecarea fiind programată de la ora 14.00, după expirarea ultimatumului de predare a celor rămași din Batalionul Azov dat de ruși.
„Din cauza lipsei de control asupra propriei armate de pe teren, ocupanții nu au putut asigura o încetare a focului. De asemenea, din cauza dezorganizării și neglijenței, ocupanții nu au putut asigura transportul în timp util al oamenilor până în punctul în care zeci de autobuze și ambulanțe ne așteptau”, a mai spus miercuri Vereșciuk, potrivit CNN.
Numărul celor rămași încă în Mariupol este de ordinul zecilor de mii sau al sutelor de mii, potrivit anunțului făcut de președintele Zelenski miercuri. Acesta a declarat că 120 de mii de civili se mai află în orașul asediat, inclusiv în subsolurile Azovstal, alături de militarii ucraineni ce apără ultima redută.
Mariupol este aproape încercuit de forțele ruse, iar cei evacuați din oraș sunt trecuți prin mai multe centre de filtrare rusești până la destinația convenită cu oficiali ucraineni.
Ultimii luptători ucraineni rămaşi, adăpostiţi în combinatul siderurgic Azovstal, au refuzat să se predea și au cerut comunităţii internaţionale "garanţii de securitate" pentru a se retrage, după ultimatumul Rusiei. Aproape o mie de civili, lipsiţi de hrană şi apă, s-ar afla în fosta uzină, adăpostindu-se împreună cu batalionul 36 al armatei ucrainene şi batalionul Azov, ultimele două unităţi de luptă din Mariupol, potrivit autorităţilor ucrainene.
Miercuri seară, președintele Zelenski a anunțat că este dispus să facă o ofertă liderului de la Kremlin pentru evacuarea civililor și a soldaților rămași în schimbul prizonierilor de război, printre care și Medveciuk. Mai mult, principalii negociatori ai Ucrainei, David Arahamia, președintele partidului prezidențial Slujitorul Poporului, și consilierul prezidențial Mihail Podoliak, au anunțat că sunt gata să meargă la Mariupol pentru discuțiile privind noile condiții de eliberare a civililor și militarilor ucraineni.
Se cunoaște unul din scopurile invaziei în Ucraina - cucerirea Mariupolului pentru legătura directă cu Crimeea, anexată ilegal în 2014, și regiunea Donbas. Rușii au început deja a doua etapă a operațiunii mililtare în Ucraina, așa cum denumesc ei războiul, și anume bombardarea în regiunea Donbas, pentru „eliberarea” Donețk și Lugansk de ucraineni.