„Prin modul în care conducerea Consiliului Superior de Medicină Legală a prezentat în spațiul public concluziile unui raport medico-legal efectuat într-o anchetă în curs, fără a respecta dreptul celor doi medici de a face obiecțiuni la concluziile raportului medico-legal, și expunând public procentul de vinovăție de 99%, a încălcat în mod grav drepturile medicilor inculpați la un proces echitabil, cu nerespectarea prezumției de nevinovăție, atât timp cât cauza este nefinalizată, la acest moment, cu un rechizitoriu de trimitere în judecată, și a realizat o nepermisă hotărâre de condamnare în spațiul public a medicilor anchetați, în contradicție cu normele deontologice profesionale, antepronunțându-se în dosar”, se arată în comunicatul de presă semnat de medicul Daniel Coriu.
Consiliul Superior de Medicină Legală a răspuns atacului venit din partea Colegiului Medicilor. Legiștii atrag atenția că au primit un refuz din partea medicilor specialiști și au cerut protocoale clare.
„Opiniile specialiștilor din diverse specialități medicale sunt deseori solicitate și incluse în expertizele medico-legale, și sunt luate în considerare în formularea concluziilor medico-legale, atât timp cât sunt concordante cu celelalte informații din dosarul cauzei avute la dispoziție și au rezonabilitatea științifică necesară aplicabilă cazului particular evaluat. Accentuăm însă faptul că aceste colaborări au fost, în mare parte, întrerupte în ultimii ani, exact datorită refuzului Colegiului Medicilor de a sprijini Rețeaua de Medicină Legală cu opinii de specialitate, din dorința, public exprimată, de a avea un corp expertal propriu. Acest lucru a făcut ca multe expertize, care au avut nevoie de opinii de specialitate, să fi fost temporizate, până când acestea au putut fi obținute”.
Soția celui care conduce Colegiul Medicilor susține că acuzațiile din spațiul public privind șpăgile primite în saloanele spitalelor afectează întreaga breaslă.
Letiţia Coriu, medic ATI: „Solidarizarea cu medicul şpăgar înseamnă alterare de conştiinţe, Nu înţelegem cum pot fi acuzaţi medicii din start, ca şi cum am fi pleava societăţii. Nu suntem!”.
Medicul Letiţia Coriu este membru al Comisiei de Disciplină din cadrul Colegiului Medicilor din Bucureşti și medic ATI la Spitalul Colțea și susține că salariile medicilor din urmă cu câțiva ani i-au făcut pe unii aceștia să ia mită de la pacienți.