UPDATE 22:15 - Un jurnalist rus, arestat pentru videoclipuri realizate pentru echipa lui Navalnîi
Un jurnalist rus care colaborează cu mai multe instituţii de presă a fost plasat în arest preventiv pentru "extremism" pentru că a participat la realizarea unor videoclipuri pentru canalul de YouTube al echipei opozantului defunct Aleksei Navalnîi, au anunţat sâmbătă instanţele din Moscova, relatează AFP preluat de Agerpres.
Konstantin Gabov este reţinut cel puţin până la 27 iunie în aşteptarea procesului, a anunţat serviciul de presă al instanţelor de judecată pe Telegram.
Gabov a colaborat cu diverse companii media, printre care canalele ruseşti de televiziune Moskva 24 şi MIR şi agenţia belarusă Belsat, potrivit media ruse.
Justiţia rusă îl acuză că a "participat la pregătirea unor fotografii şi videoclipuri ce urmau să fie difuzate pe canalul de YouTube NavalnîiLIVE", au indicat instanţele, referindu-se la una dintre platformele folosite de echipa opozantului Aleksei Navalnîi.
Majoritatea asociaţilor opozantului defunct sunt în exil în străinătate, în timp ce alţii au primit pedepse grele cu închisoarea.
La sfârşitul lunii martie, o fotoreporteră, Antonina Kravtsova, care lucra sub numele Antonina Favorskaia, a fost de asemenea reţinută sub acuzaţii de "extremism".
UPDATE 18:30 - Rusia amenință că va riposta dacă Statele Unite decid să confiște rezerve valutare rusești din Occident
Moscova va confisca activele cetățenilor și investitorilor americani de pe teritoriul Rusiei, inclusiv proprietăți și sume de bani în numerar, dacă SUA decide confiscarea rezervelor valutare rusești din Occident, a amenințat sâmbătă Dmitri Medvedev, vicepreședinte al Consiliului de Securitate al Rusiei, citat de Reuters.
Camera Reprezentanților din Congresul american a adoptat un proiect de lege care permite administrației Biden să confiște activele rusești deținute în băncile americane și să le transfere în Ucraina, ceea ce Kremlinul a spus că ar fi ilegal și că va declanșa represalii.
Ca răspuns la războiul declanșat de Rusia în Ucraina, Statele Unite și aliații săi au interzis tranzacțiile cu banca centrală și ministerul de finanțe din Rusia și au blocat circa 300 de miliarde de dolari în active rusești suverane în Occident, majoritatea fiind în instituții financiare europene, nu americane.
G7 analizează, de asemenea, ce ar putea face cu activelor înghețate ale Rusiei.
UPDATE 12:05 - Rusia atacă căile ferate în Ucraina pentru a bloca livrările militare. Două spitale, unul de pediatrie, din Kiev, evacuate de frica unor atacuri ruse, în urma unor postări online potrivit cărora în ele se află militari
Rusia şi-a intensificat atacurile asupra reţelei feroviare ucrainene pentru a ”paraliza” aprovizionările militare cu material din Occident - în vederea unei noi ofensive -, declară vineri un oficial ucrainean de rang înalt în domeniul securităţii AFP.
Infrastructura feroviară este deosebit de vitală în Ucraina, atât în transportul pasagerilor şi comerţ, cât şi armatei, deoarece de la începutul invaziei ruse, în februarie 2022, întregul trafic aerian civil este paralizat.
”Este vorba aici despre măsuri clasice înaintea unei ofensive” de amploare, aşteptată în următoarele săptămâni, a declarat sub protecţia anonimatului o sursă de rang înalt din sistemul securităţii ucrainene, intervievată de AFP cu privire la aceste atacuri.
Scopul ”este să paralizeze livrările, transportul încărcăturilor militare”, a adăugat ea.
UPDATE 10:43 - Spionajul prorus nu va împiedica susţinerea Ucrainei de către NATO, avertizează Stoltenberg după scandalurile de spionaj chinez în Germania şi M.Britanie
Scandalurile ”inacceptabile” de spionaj şi de complot proruse dezvăluite în Germania şi în Regatul Unit nu vor împiedică susţinerea NATO a Ucrainei, avertizează secretarul general la Alianţei Nord-Atlantice Jens Stoltenberg, relatează AFP.
”Asemenea acte sunt periculoase şi inacceptabile”, a denunţat vineri, la Berlin, într-o conferinţă de presă comună cu cancelarul Olaf Scholz secretarul general al NATO.
”Ele nu ne vor descuraja să susţinem Ucraina şi ne coordonăm strâns răspunsul la orice act împotriva aliaţilor NATO”, a dat asigurări Jens Stoltenberg.
ȘTIREA INIȚIALĂ
”În ultimele luni, aliaţii din NATO nu au oferit susţinerea (promisă). Dar nu este prea târziu ca Ucraina să învingă, pentru că o susţinere mai puternică este pe drum”, a dat asigurări joi seara secretarul general al NATO.
”Acum este responsabilitatea noastră să transformăm angajamentele (recente ale Occidentului) în livrări reale de armament şi muniţie şi să o facem rapid”, a apreciat el.
Jens Stoltenberg a salutat votul Congresului Statelor Unite în favoarea unei asistenţe militare vaste, în valoare de 61 de miliarde de dolari, rodul unor luni de negocieri laborioase şi tensionate.
El a salutat angajamente în aceeaşi direcţie ale altor ţări, ca Marea Britanie, Germania şi Olanda.
În urma votului din Statele Unite asupra acestui ajutor vast, al cărui text a fost semnat de către Joe Biden miercuri, preşedintele american a anunţat că vrea ”să trimită armament şi material Ucrainei săptămâna aceasta”.
Congresul a răspuns ”apelului istoriei” prin această lege care vizează ”să consolideze securitatea naţională şi să transmită un mesaj despre puterea leadershipului american”, declarar el, citat într-un comunicat al Casei Albe.
Aceste fonduri sunt considerate esenţiale, deoarece armata ucraineană duce lipsă de oameni şi muniţie şi se află în dificultate împotriva forţelor ruse, care pregătesc o nouă ofensivă de mare amploare.
Autorităţile ucrainene preconizează o degradare a situaţiei pe front la jumătatea lui mai.