UPDATE 22.30 - Papa Francisc, mesaj controversat legat de viitorul conflictului din Ucraina
Papa Francisc a declarat într-un interviu că Ucraina ar trebui să aibă ceea ce el a numit curajul "steagului alb" şi să negocieze sfârşitul războiului cu Rusia care a izbucnit după invazia la scară largă a Moscovei, în urmă cu doi ani, şi în care au murit zeci de mii de persoane, relatează Reuters.
UPDATE 20:50 - Un oficial rus acuză armata ucraineană că a atacat 8 localități de pe teritoriul Federației Ruse
Guvernatorul regiunii Belgorod, Viaceslav Gladkov, a acuzat atacuri efectuate pe teritoriul regiunii de către partea ucraineană, în ultimele 24 de ore, în urma cărora două persoane au murit, una a fost rănită, conform Interfax, scrie Rador Radio România. După ce apărarea aeriană a respins un atac aerian al Forțelor Armate ucrainene, au fost detectate distrugeri în satul Golovino - o mașină a fost avariată\", a scris sâmbătă, liderul regiunii pe canalul său de Telegram. De asemenea, în districtul Volokonovsk, în satul Şahovka, o linie electrică a fost atacată de o dronă.
UPDATE 19:00 A fost lumea la un pas de un sfârșit nuclear?
Administraţia Biden a fost îngrijorată că Rusia ar putea folosi o armă nucleară tactică în Ucraina la sfârşitul anului 2022, astfel că SUA au început "să se pregătească riguros" pentru un asemenea scenariu, care nu este exclus să reapară ca posibilitate, au declarat pentru CNN doi oficiali cu rang înalt ai administraţiei.
UPDATE 17:40 - Franța nu renunță la ideea de a ajuta cu trupe Ucraina
Ministerul francez de externe susține că „Ucraina nu a cerut să trimită trupe, dar nu excludem nimic”. "Ucraina nu ne-a cerut să trimitem trupe. Ucraina ne cere acum să trimitem muniţie", a spus ministrul francez Stephane Sejourne. „Nu excludem nimic pentru lunile următoare”.
"Suntem într-un punct de inflexiune care trebuie să ne conducă să ţinem piept Rusiei şi trebuie să jucăm un raport de forţă pentru a-i proteja pe francezi, pe europeni", a adăugat el. "Convingerea noastră este că trebuie să continuăm să sprijinim Ucraina", a insistat Stephane Sejourne.
Update 16:30 - Ucraina susține că a preluat controlul în Marea Neagră
Purtătorul de cuvânt al Forțelor Navale ucrainene, Dmitro Pletenciuk, a declarat, sâmbătă, că Ucraina a preluat inițiativa în ceea ce priveşte situația din Marea Neagră, scrie RBC, conform Rador Radio România.
Cu toate acestea, a subliniat Pletenciuk, este dificil de prognozat cu ce se va confrunta Ucraina anul acesta pentru că flota inamicului nu ar trebui ignorată, deoarece Rusia se adaptează la noile provocări și reacţionează. Din acest motiv, planificarea noilor operațiuni de distrugere a flotei ruşilor trebuie efectuată mai detaliat și într-o manieră coordonată.
UPDATE 15.00 - Ministrul de externe polonez e de partea lui Emmanuel Macron:„Prezenţa forţelor NATO în Ucraina nu este de neconceput”
„Apreciez iniţiativa preşedintelui francez Emmanuel Macron, pentru că lui Putin trebuie să-i fie frică, nu nouă să ne fie frică de Putin", a declarat Sikorski.
UPDATE 14.00 - Într-un interviu acordat cotidianului german Süddeutsche Zeitung publicat sâmbătă, șeful diplomației britanice David Cameron și-a exprimat opoziția față de trimiterea de trupe occidentale în Ucraina, chiar și numai pentru a antrena soldați.
Întrebat dacă este înțelept, în situația actuală, să excludem trimiterea de trupe occidentale în Ucraina, Cameron a declarat: „Misiunile de instruire se desfășoară cel mai bine în afara țării. În Marea Britanie, am antrenat 60.000 de soldați ucraineni". „Ar trebui să evităm să creăm ținte evidente pentru Putin", a spus el. (AFP)
UPDATE 13.00 - Rusia a afirmat sâmbătă că a distrus 47 de drone ucrainene în cursul nopții, în principal în regiunea Rostov, aflată la granița cu Ucraina, transmite AFP.
„Sistemele de apărare antiaeriană au interceptat și distrus o dronă deasupra regiunii Belgorod, două în regiunea Kursk, trei în regiunea Volgograd și 41 în regiunea Rostov", a afirmat armata rusă pe rețelele de socializare.
Regiunea Rostov din sudul Rusiei este un centru important pentru planificarea operațiunilor rusești împotriva Ucrainei.
Guvernatorul său, Vasili Golubev, a afirmat pe rețelele de socializare că unul dintre aceste atacuri a lovit orașul Taganrog, pe malul Mării Azov, în apropiere de o regiune din Ucraina ocupată de Rusia. El a precizat că un salvator a fost rănit, dar a dat asigurări că „nu există victime".
UPDATE 12.00 - Evaluarea de astăzi a ministerului britanic al apărării:
- Rusia a introdus pe 1 martie 2024 o interdicție de șase luni asupra exporturilor de benzină, cu scopul de a stabiliza prețurile pe piața internă pe fondul creșterii cererii. Rezoluția nr. 243 a guvernului rus din 29 februarie 2024 restabilește embargoul asupra exporturilor care s-a aplicat inițial doar în perioada 21 septembrie 2023 - 17 noiembrie 2023.
- Capacitățile de rafinare ale Rusiei probabil că au fost reduse temporar din cauza multiplelor lovituri cu drone ucrainene împotriva rafinăriilor din Rusia. Interdicția de export va reduce presiunea asupra ofertei și va permite Rusiei să facă reparații la rafinăriile sale.
- Reparațiile vor dura probabil mai mult decât în mod normal, deoarece sancțiunile occidentale împiedică importul unor componente necesare.
- Guvernul rus va fi deosebit de atent la creșterea prețurilor la benzină și la alte produse de bază zilnice în perioada premergătoare alegerilor prezidențiale din Rusia, ce vor avea loc pe 15-17 martie.
UPDATE 11.00 - Traficul auto a fost suspendat pentru scurt timp sâmbătă pe podul Crimeei, au anunțat autoritățile ruse, o măsură luată adesea din cauza unor atacuri ucrainene sau din cauză că erau așteptate lovituri.
Traficul a fost reluat o oră mai târziu, au precizat autoritățile într-un mesaj pe aplicația de mesagerie Telegram.
UPDATE 10.00 - Şeful diplomaţiei ucrainene a atenţionat vineri Occidentul împotriva ajutorului "cu picătura" furnizat Kievului, adăugând că doar livrări regulate de material militar ar permite evitarea unei extinderi a războiului în afara Ucrainei.
"Strategia ce constă în a furniza ajutor Ucrainei cu picătura nu mai funcţionează", a declarat Dmitro Kuleba în timpul unei vizite la Vilnius. "S-a terminat (cu această strategie) şi, dacă lucrurile continuă după cum se derulează în prezent, aceasta nu se va termina bine pentru noi toţi", a adăugat Kuleba în timpul unei conferinţe de presă la finalul unei întrevederi cu omologii săi francez, lituanian, leton şi eston.
Şeful diplomaţiei ucrainene a îndemnat la "o aprovizionare fără restricţii şi la timp cu arme şi muniţii pentru a se asigura că Ucraina va învinge Rusia".
Dmitro Kuleba a îndemnat de asemenea la transferarea pe teritoriul ucrainean a unor antrenamente militare conduse de Occident, a unor servicii de mentenanţă a armelor, precum şi a producţiei de echipamente militare, operaţiune ce ar crea mai multă logistică pentru ţara sa, potrivit lui Kuleba.
Trei oameni au murit în Harkov, iar alte două persoane în regiune Sumî. Sunt 26 de răniți. Totodată, o școală, un spital și centrul regional de asistență medicală de urgență și ale serviciului de apă au fost avariate.
Președintele ucrainean Volodimir Zelenski s-a întâlnit, vineri, cu Recep Erdogan, în Turcia. În cadrul unei conferințe de presă, Erdogan a anunțat că Turcia se oferă să găzduiască un summit de pace, pentru a pune capăt conflictului dintre Rusia și Ucraina.