UPDATE 20:35 - Purtătorul de cuvânt al Guvernului, Mihai Constantin, a anunţat că vor fi prelungite până în iunie 2024 reglementările privind importul şi tranzitul cerealelor ucrainene, iar pe listă au fost introduse şi zahărul şi făina.
UPDATE 19: 50 - Ucraina şi Ungaria pregătesc o întâlnire între preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski şi premierul ungar Viktor Orban în viitorul apropiat, a declarat joi şeful de cabinet al preşedintelui ucrainean, Andrii Iermak, potrivit Reuters, potrivit Agerpres.
UPDATE 18:20 - Organizațiile neguvernamentale ucrainene care se ocupă de prizonieri pregătesc un apel către Parlamentul European, Comisia Europeană și Consiliul Uniunii Europene cu privire la aplicarea sancțiunilor împotriva Rusiei din cauza blocării schimbului de prizonieri și ostatici civili.
Ucraina acuză Rusia încă de la sfârșitul lunii noiembrie că blochează schimburile de prizonieri.
UPDATE 17: 40 - Autorităţile ruse i-au acordat politicianului de opoziţie Boris Nadejdin permisiunea să-şi continue procedura în vederea validării candidaturii sale pentru alegerile prezidenţiale care se vor desfăşura pe 17 martie, după ce candidaturile mai multor politicieni anti-Kremlin au fost respinse.
UPDATE 16:35 - Compania rusă apărare Rostec, deţinută de stat şi supusă sancţiunilor occidentale, a crescut de 50 de ori producţia de muniţie pentru arme de calibru mic şi rachete pentru lansatoare multiple de la începutul războiului din Ucraina, a declarat joi directorul său general, Serghei Cemezov.
UPDATE 15:20 - Ministrul rus de externe Serghei Lavrov a declarat joi că unele voci din Occident „șoptesc” despre încheierea unei păci în Ucraina după ce ofensiva de vară lansată de Kiev pentru a-și recaptura teritoriile ocupate a eșuat.
UPDATE 14:30 - Kremlinul se laudă că a evitat toate sancțiunile occidentale privind petrolul. Astfel, aproape toate exporturile din acest an au fost expediate în China şi India, a declarat miercuri viceprim-ministrul Alexander Novak, după ce Moscova a răspuns la sancţiunile economice occidentale redirecţionând rapid livrările în afara Europei, transmite Reuters, conform news.ro.
Rusia a ocolit cu succes sancţiunile asupra petrolului său şi a reorientat livrările spre Europa către China şi India, care împreună au reprezentat aproximativ 90% din exporturile sale de ţiţei, a declarat Novak, care este responsabil de sectorul energetic al ţării, pentru televiziunea de stat Rossiya-24.
UPDATE 14:10 - O navă aflată sub pavilion panamez din Marea Neagră, care mergea într-un port de pe Dunăre pentru a ridica cereale ucrainene, a explodat după ce a lovit o mină rusească. În urma acestui incident, două persoane au fost rănite. Vorbim despre doi marinari. Unul dintre ei a fost transportat la spital pentru îngrijiri medicale.
UPDATE 13:00 - Ivan Fedorov, primarul orașului Melitopol în exil, a vorbit despre operațiunea de succes a partizanilor ucraineni, care a avut loc pe 27 decembrie.
Forțele de rezistență ucraineană, care operau în teritoriul ocupat, au aruncat în aer un pod de cale ferată în apropierea satului Svetlodolinskoye, relatează Obozrevatel.
Se știe că prin această linie de cale ferată rușii au transferat armele grele și muniție pe linia frontului din Zaporojie (la Tokmak și Molochansk).
Partizanii ucraineni au distrus anterior acest pod, dar după ceva timp Forțele Armate Ruse l-au restaurat.
UPDATE 11:40 - Finlanda va fi prima țară care va avea de suferit în cazul unei escaladări a tensiunilor între Rusia și NATO din cauza proximității sale față de alianță, a declarat un înalt diplomat rus, potrivit agenției de presă RIA citate de Reuters.
Finlanda a aderat la NATO anul acesta după ce și-a menținut un statut neutru timp de decenii, demers care, în opinia Rusiei, a transformat Helsinki-ul într-un actor ostil.
„Au trăit calm și în pace și au ajuns dintr-o dată să se afle între Rusia și NATO, ca membri ai acelei alianțe. Dar, din moment ce ne sunt vecini, dacă, Doamne ferește!, va exista o escaladare, vor fi primii care vor suferi”, a declarat pentru RIA Mihail Ulyanov, reprezentant permanent al Rusiei la organizațiile internaționale la Viena.
UPDATE 8:40 - Forțele rusești au avansat recent în vestul regiunii Zaporojie și au recucerit pozițiile pe care forțele ucrainene le-au capturat în timpul contraofensivei din vara anului 2023, probabil după ce trupele Kievului s-au retras pe poziții mai ușor de apărat în apropiere de Robotîe pe timpul iernii, apreciază Institutul pentru Studiul Războiului.
UPDATE 7:15 - SUA au anunţat miercuri deblocarea a 250 de milioane de dolari reprezentând ajutor militar pentru Ucraina, ultima tranşă disponibilă fără un nou vot în Congresul american, relatează AFP preluat de Agerpres.
Negocierile persistă încă între republicani şi democraţi cu privire la validarea pachetului de 61 de miliarde cerut cu insistenţă de preşedintele american Joe Biden şi omologul său ucrainean Volodimir Zelenski.
"Este imperativă o acţiune a Congresului cât mai curând posibil pentru a promova interesele noastre în materie de securitate naţională, ajutând Ucraina să se apere", a declarat miercuri secretarul de stat american, Antony Blinken, potrivit unui comunicat.
UPDATE - Preşedintele Volodimir Zelenski a declarat miercuri seara că industria de apărare a Ucrainei devine tot mai productivă şi pregătită pentru un război modern, tehnologic, furnizând sute de mii de locuri de muncă şi având potenţial pentru a deveni printre primele zece din lume.
Zelenski a spus, în discursul video de miercuri seară, că a avut o întâlnire cu şefii companiilor ucrainene din domeniul apărării, la care au fost reprezentate peste 100 de companii, dar acestea nu sunt toate. „În total, industria noastră de apărare are acum aproximativ 300.000 de angajaţi, iar aceasta este una dintre cele mai mari realizări ale ţării noastre din ultimii câţiva ani. Industria de apărare a Ucrainei nu este doar în curs de redresare, ci devine atât de productivă pe cât trebuie să fie pentru un război modern şi tehnologic”, a spus Zelenski.
„Multe întreprinderi de stat care nu au mai funcţionat de zeci de ani au relansat acum producţia, inclusiv de noi tipuri de arme”, a arătat Zelenski.
El a subliniat că există şi o importantă componentă privată în industria de apărare. „Multe iniţiative private sunt deja la lucru: patru din cinci companii din industria noastră de apărare sunt întreprinderi private”, a spus Zelenski.
Preşedintele a menţionat, în context, că apărarea ucraineană a reuşit să doboare în ultimele 24 de ore majoritatea celor 46 de drone Shahed trimise de Rusia, ceea ce dovedeşte că „acţiunile şi comunicarea cu partenerii sunt corecte”, iar „apărarea aeriană ucraineană, grupurile mobile de tragere, artileriştii antiaerieni sunt capabili să apere statul”. În ceea ce priveşte urmările atacului din ajun asupra oraşului Herson, inclusiv asupra gării, unde un poliţist a murit, iar alţi patru au fost răniţi, Zelenski a spus că 70 la sută din oraş a rămas fără energie electrică, infrastructura critică fiind alimentată de generatoare, dar alimentarea cu gaz a fost restabilită.
„Planificăm deja în mod activ evenimente internaţionale în ianuarie şi februarie, care vor spori forţa Ucrainei. Lucrăm la noi pachete de apărare”, a promis Zelenski.
„Pentru anul viitor, avem obiective absolut clare în ceea ce priveşte artileria, dronele, rachetele şi vehiculele blindate. Unul dintre cele mai importante rezultate politice din acest an este un acord cu partenerii noştri, în special cu Statele Unite, privind producţia noastră comună de arme, crearea de noi facilităţi de producţie cu localizarea în Ucraina şi extinderea bazei de reparaţii”, a punctat liderul de la Kiev.
„Toate acestea se adaugă la puterea de apărare şi economică a Ucrainei: înseamnă o creştere semnificativă a PIB-ului şi locuri de muncă bune”, a arătat Zelenski.
El a spus că prin industria de apărare, Ucraina poate deveni un furnizor de securitate şi îşi propune să devină unul dintre cei mai puternici membri ai NATO.
„Sunt încrezător că industria noastră de apărare - cu condiţia să continue să se dezvolte în mod constant - va deveni în cele din urmă unul dintre primele 10 cele mai productive şi mai puternice complexe de apărare din lume. Acesta este adevăratul potenţial al Ucrainei, iar ţara noastră poate deveni cu siguranţă unul dintre furnizorii de securitate la nivel mondial şi unul dintre cei mai puternici membri ai NATO. Noi lucrăm pentru acest lucru”, a asigurat liderul ucrainean.